Määräaikaisen asemaan parannus

Työnantajan on tarjottava uutta työtä tai koulutusta myös pitkäaikaiselle määräaikaiselle työntekijälle.

Kuvateksti
Työnantajan on joissain tapauksissa tarjottava uutta työtä tai koulutusta myös pitkäaikaiselle määräaikaiselle työntekijälle, kun tämän työsuhde on päättymässä. Kuva: iStock

Määräaikaisen työntekijän asema parani korkeimman oikeuden viimeviikkoisen ennakkopäätöksen myötä. Työnantajan on joissain tapauksissa tarjottava uutta työtä tai koulutusta myös pitkäaikaiselle määräaikaiselle työntekijälle, kun tämän työsuhde on päättymässä.

Korkein oikeus laajensi työntarjoamisvelvoitetta. Sen on aiemmin tulkittu koskevan vain toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita.

– Päätös on merkittävä ja parantaa määräaikaisten työsuhdeturvaa, toteaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.   

Työntekijä oli työskennellyt noin yhdeksän vuotta kuntayhtymän palveluksessa 16:ssa määräaikaisessa työsuhteessa. Työnantajan työvoiman tarve oli pysyvä, mutta tekijää ei vakinaistettu, koska hänellä ei ollut lain edellyttämää kelpoisuutta.

Määräaikaiset työsopimukset olivat pysyvästä työvoiman tarpeesta huolimatta laillisia, koska määräaikaisuuden perusteena ollut kelpoisuusehto perustui lakiin.

Korkein oikeus totesi, että työnantajalla oli tässä tilanteessa velvollisuus tarjota uutta työtä tai koulutusta. Työnantaja oli laiminlyönyt velvoitteensa, ja työntekijä oli oikeutettu korvaukseen.