Manipulaatio voi lievittää selkäkipuja

Selän manipulaatiohoidot tehoavat alaselänkipuihin lähes samalla tavalla kuin särkylääkkeet.

Kuvateksti
Selkäkipuihin saa apua fysioterapeutilta. Kuva Annika Rauhala.

Selkärangan manipulaatiohoidot voivat lievittää alaselkäkivuista kärsivien kipuja ja parantaa heidän toimintakykyään. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta silti samaa luokkaa kuin esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden vaikutus. Näin osoittaa tuore katsaustutkimus, joka on julkaistu Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Suomessa arviolta kahdeksan aikuista kymmenestä potee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Suuri osa tapauksista paranee itsestään, mutta osa edellyttää lääkärin hoitoa. Alaselän kivut ovat yleisimpiä työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen aiheuttajia.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 26 aikaisemman tutkimuksen aineistojen uuteen analyysiin. Sen perusteella selkärangan manipulaatiohoidot ovat lumehoitoja tehokkaampia akuuttien ala-selkäkipujen hoidossa. Tämä havaittiin sekä potilaiden kivuissa että toimintakyvyssä.

Manipulaatiohoidot olivat myös turvallisia ja aiheuttivat vain lieviä haittavaikutuksia, kuten ohimeneviä lihassärkyjä ja pääkipuja.

Viimeaikaisten tutkimusten valossa alaselkäkipujen eri hoitotavat eivät ole kovinkaan tehokkaita eikä niitä voi helposti laittaa paremmuusjärjestykseen. Nyt julkaistut tulokset ovat samansuuntaisia, sillä manipulaatiohoidot olivat niiden perusteella samaa luokkaa kuin esimerkiksi tulehduskipulääkkeet.

Uutispalvelu Duodecim