Muistisairaat muita herkempiä sairastumaan koronaan – syy vielä epäselvä

Dementiaa potevat sairastuvat koronaan noin kaksi kertaa muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. He myös menehtyvät siihen muita todennäköisemmin.

Kuvateksti
Dementiaa sairastavan aivojen veri-aivoeste on heikentynyt, minkä vuoksi virukset saattavat päästä aivoihin helpommin ja aiheuttaa pahemman taudin. Kuva: iStock

Tutkimuksen havainnot perustuvat lähes 62 miljoonan yhdysvaltalaisen aikuisen terveysrekisteritietoihin. Heistä noin miljoona sairasti dementiaa, 16 000 oli saanut koronavirustartunnan ja 800:lla oli kummatkin.

Dementiapotilaiden riski saada koronavirustartunta oli kaksi kertaa suurempi kuin samanikäisten, joilla ei ollut dementiaa. Riski oli vielä suurempi afroamerikkalaisilla dementiaa sairastavilla. He sairastuivat kolme kertaa todennäköisemmin kuin valkoihoiset.

Kaikista seuratuista 25 prosenttia joutui sairaalahoitoon koronaviruksen vuoksi, mutta dementiapotilaista niin kävi lähes 60 prosentille. Dementiapotilaista 20 prosenttia menehtyi koronaan, mikä oli nelinkertaisesti muihin verrattuna.

Yhdysvaltalaishavainnot vahvistavat näyttöä, jonka mukaan dementia on koronan riskitekijä. Tutkijat eivät pysty sanomaan, mistä riski tarkalleen johtuu, mutta mahdollisia selityksiä on useita.

Dementiaa sairastavan aivojen veri-aivoeste on heikentynyt, minkä vuoksi virukset saattavat päästä aivoihin helpommin ja aiheuttaa pahemman taudin. Muistisairaat potevat usein myös muita koronan riskitekijöiksi tiedettyjä sairauksia eivätkä välttämättä kykene suojautumaan tartunnoilta yhtä hyvin kuin muut.

Tutkimus julkaistiin Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim