Oulaskankaan sairaala vältti laajat irtisanomiset

Irtisanomisia tulee Oulaskankaalla 120 sijaan korkeintaan kaksi.

Kuvateksti
Synnytyksen jälkeistä hoitoa ja seurantaa tarjoava vieripoliklinikka jatkaa Oulaskankaan sairaalassa. Kuva: Jussi Tuokkola

Kymmenen viikkoa kestäneet neuvottelut päättyivät 9. tammikuuta siihen, että korkeintaan kaksi henkilöä irtisanotaan Oulaskankaan sairaalassa. Alussa yhteistoimintamenettelyn piirissä oli koko sairaalan toiminta. Neuvotteluesityksessä arvioitiin irtisanomisten lukumääräksi korkeintaan 120 henkilöä.

Neuvottelujen edetessä yt-menettelyn piiriä rajattiin, ja siitä jäi pois muun muassa psykiatrinen osasto. Irtisanomisille haettiin muita vaihtoehtoja, ja koko sairaanhoitopiiriin tuli rekrytointikielto, jolloin vapautuneita paikkoja täytettiin Oulaskankaan henkilöstöllä. Irtisanomisuhan alla olleesta henkilöstöstä pääosa jatkaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palveluksessa.

Neuvottelujen peruste oli Valviran tekemä päätös Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan lakkauttamisesta vuoden 2018 loppuun mennessä.

– Ammattiosaston aktiivien onnistunut yhteistyö oli keskeisessä osassa siinä, että Oulaskankaan sairaala välttyi isoilta irtisanomisilta ja henkilöstölle löytyi töitä, sanoo Tehyn Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Juha Honkakoski.

Myös Oulaskankaan sairaalan vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelainen on tyytyväinen neuvottelujen lopputulokseen. Neuvottelut vietiin hänen mukaansa läpi hyvässä hengessä yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla.

– Meillä oli tarjota kaikille yt-neuvottelujen piirissä oleville henkilöille töitä joko Oulun yliopistollisesta sairaalasta tai Oulaskankaan sairaalasta. Henkilöstö otti tarjoukset pääsääntöisesti vastaan, ja saimme näin pidettyä osaajat omassa talossa.