Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana Tehyn ja SuPerin työsuhteiset jäsenet tekevät töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti. Se tarkoittaa sitä, ettei ylityötä tehdä eikä työvuoroja vaihdeta.
Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon avulla työntekijäjärjestöt haluavat vauhdittaa yhteisen näkemyksen saavuttamista työnantajan kanssa. PHHYKY on ollut haluton tekemään työntekijäpuolta tyydyttävällä tavalla korotuksia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön työvuorojoustoja koskeviin korvauksiin, kuten hälytysrahaan.
Koronatilanteen vuoksi voimassa on syyskuun loppuun saakka arkipäiviä koskeva korotettu 100 euron hälytysraha. Viikonloppuisin on maksettu jo pitkään 100 euron suuruista hälytysrahaa.
Työnantaja on esittänyt yksipuolisena päätöksenä korottaa arkisin maksettavaa hälytysrahaa 10 eurolla, jolloin korvaus olisi 110 euroa. Järjestöjen mukaan työnantajan esitys ei kohtele eri ammattiryhmiä tasapuolisesti, sillä lääkäreille maksetaan reilusti suurempaa hälytysrahaa kuin muulle henkilöstölle.
Ammattiosastojen mielestä on vaikea ymmärtää työnantajan linjaa ja henkilöstöpolitiikkaa tilanteessa, jossa pitäisi kaikin keinoin parantaa työnantajan mainetta vetovoimaisena työnantajana.
”Päijät-Hämeessä on valtava pula osaavasta sote-henkilöstöstä, mikä on vain pahentunut viime aikoina.
Käytännössä työnantaja on yksipuolisella sanelupolitiikalla antanut esityksiä, joihin järjestöt ovat voineet työnantajan sanoja lainaten 'esittää toiveita'”, sanoo Tehyn ammattiosaston puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen.
Lue lisää:
Oysin työtaistelu jatkuu edelleen
21.9. klo 11.02 otsikkoa muutettu.