Palkanmaksun ongelmat jatkuneet Pohjanmaalla

Pohjanmaan hyvinvointialueella on yhä ongelmia palkanmaksussa. Tehyn asiantuntija muistuttaa, että vastuu palkkojen maksusta ajallaan ja oikein on työnantajalla.

Kuvateksti
Palkkojen maksu ei suju ilman virheitä Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Kuva: i Stock

Palkanmaksun ongelmia on ollut koko kesän Pohjanmaalla.

”Ne ovat kylläkin olleet aikaisempaa pienempinä. Palkan saatuaan työntekijän pitää tarkistaa, että palkka on maksettu oikein. Etenkin esihenkilöiden aikaa menee sotkujen selvittelyyn”, kertoo Tehyn pääluottamusmies Kim Yli-Pelkola.

Ongelmat ovat koskeneet monia työntekijöitä ja kaikkia palkanosia.

”Vastuu palkkojen maksusta ajallaan ja oikein kuuluu yksiselitteisesti työnantajalle. Jos suoritus viivästyy, työnantaja on velvollinen maksamaan siitä viivästyskorkoa. Jos työntekijälle viivästymisestä johtuen tulee esimerkiksi lainan lyhennykseen liittyen ylimääräisiä kuluja, työnantajalle voi syntyä korvausvelvollisuus", muistuttaa Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Juha Honkakoski.

Ongelmat Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän työntekijöiden palkoissa ovat jatkuneet tammikuusta lähtien. Syynä on ollut uuden hyvinvointialueen järjestäytyminen. Alkuvuodesta syynä olivat puutteet, jotka liittyivät tietojen siirtoon vanhoista organisaatioista uuteen kuntayhtymään.

”Viime viikkoina esiin ovat uudestaan nousseet tuntityöläisten palkanmaksun ongelmat. Vaikka henkilöstöhallintoon ja palkanmaksuun on palkattu lisää henkilökuntaa, ongelmia tulee esiin säännöllisesti.”

Johtajaylihoitaja Marjo Oravan mukaan eri järjestelmien yhteensovittamiseen on mennyt arvioitua enemmän aikaa.

"Lisäresursseja saatiin kesän kynnyksellä ja osa aloitti nyt lomien jälkeen – he ovat apuna ruuhkan selvittämisessä. Ennen kesää aloitimme jo tuntityöntekijöiden prosessin sujuvoittamisen ja virheitä kesän aikana oli jo vähemmän, vaikka tuntityöläisten määrä ei välttämättä pienentynyt lomien aikana."

Ongelmien helpottamiseksi on haettu uusia ratkaisuja, kuten joka torstai järjestettävä kyselytunti. Teamsin välityksellä esihenkilöt voivat olla tuolloin yhteydessä henkilöstöhallintoon ja saada vastauksia palkanmaksuun liittyviin kysymyksiinsä.

Uudet sote-aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa. Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä on varautunut uudistukseen muun muassa sillä, että se on perustanut 300 uutta toimea. Niistä noin sata on sairaanhoitajan ja sata lähihoitajan paikkoja. Työsuhteet uusissa toimissa alkoivat 1. syyskuuta.

"Valtaosa työntekijöistä on meillä työskennelleitä pitkäaikaisia sijaisia. Sijaisuuksille on ollut lailliset perusteet”, sanoo pääluottamusmies Yli-Pelkola.

Lue lisää

Tehyn pääluottamusmies Pohjanmaan hyvinvointialueen palkanmaksun vaikeuksista: "Ongelmat eivät ole poistuneet"