Potilaat kärsivät karsittujen määrärahojen vuoksi – tehyläiset marssivat ulos Tampereella

Tehyn ammattiosasto vaatii budjettipäätöksen uudelleenarviointia.

Kuvateksti
Herätkää päättäjät! Tehyläiset marssivat ulos ja sytyttivät muistokynttilöitä hoidon laadun turvaamisen puolesta. Kuva: Kimmo Torkkeli

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto on päättänyt jättää ensi vuoden budjetin 35 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Päätös on Tehyn ammattiosaston mielestä väärä ja hätiköity. Ammattiosasto vaatii päätöksen uudelleenarviointia. Vaatimuksensa tueksi se järjesti tänään ulosmarssin.

Ammattiosaston mukaan säästöpäätös ei tue sairaanhoitopiirin strategiaa hyvästä hoidosta. Päätös vaikuttaa sairaalan toimintaedellytyksiin, potilaiden hoitoon, tutkimukseen ja kehittämiseen. Päätöksestä kärsivät ennen kaikkea potilaat ja kuntalaiset.

Päätös ruuhkauttaa päivystyksen ja hidastaa hoidon saantia myös kiireellisissä tapauksissa, korostaa ammattiosaston puheenjohtaja Leena Saarela.

PSHP:ssa on käyty juuri laajat yhteistoimintaneuvottelut, joiden takia on muun muassa vähennetty määräaikaisia työsuhteita.  Hintoja on alennettu kahtena vuotena kuntien talouden helpottamiseksi, ja taseeseen kertynyt ylijäämä on palautettu kuntiin niiden vaatimuksesta.

– Kuntapäättäjien käsitys erikoissairaanhoidon todellisesta hintatasosta on hämärtynyt.

Ammattiosasto katsoo, että epärealistiset talousarviot ovat johtaneet kiristyneeseen ilmapiiriin. Sen mukaan henkilökunta on työskennellyt jo vuosia kovan paineen ja kuormituksen alla, joten henkilöstöstä ei voida enää leikata. 

– Hoitavien käsien vähentäminen johtaa väistämättä hoidon laadun heikkenemiseen, hoitoon pääsyn viivästymiseen ja jonojen kasvamiseen.

 Ulosmarssin takia ei keskeytetty toimintoja, jotka akuutisti varmistavat potilaiden henkeä tai turvallisuutta.