Potilas potkaisi ensihoitajaa päähän – ehdollista vankeutta ja 7000 euron korvaukset

Nainen sai ensihoitajan pahoinpitelystä kolmen kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Kuvateksti
Yli 90 prosenttia ensihoitajista kokee työssään uhka- ja väkivaltatilanteita. Joka neljäs on joutunut pahoinpitelyn kohteeksi. Kuva: Mikko Nikkinen

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi syytetyn maksamaan pahoinpitelemälleen ensihoitajalle 7 000 euroa korvausta kivusta ja särystä sekä muusta haitasta. Käräjäoikeus tuomitsi naisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.  

Nainen oli toukokuussa 2019 ambulanssissa potkaissut ensihoitajaa kasvoihin niin, että tämän alaleuka ja silmäkuoppa olivat murtuneet. Ensihoitaja oli mennyt potkun voimasta kaksinkerroin, mikä vaurioitti hänen selkäänsä.

Osa vammoista saattaa jäädä pysyviksi. Leuka naksuu edelleen syödessä ja puhuessa, ja selkä on kipeä. Ensihoitajalla on myös migreeniä, joka johtunee pahoinpitelystä. 

Pahoinpitelyn jälkeen ensihoitajalla oli kipua kasvoissa ja selässä. Leukamurtuman vuoksi hänen oli vaikea puhua, syödä ja juoda. Selkäkivut vaikeuttivat autolla ajamista. Hänellä oli myös näköhäiriöitä ja univaikeuksia. Ensihoitaja käy edelleen fysioterapiassa.

Ensihoitajan oli henkisesti vaikea jaksaa työtään, koska hän oli ollut auttamassa syytettyä ja joutunutkin pahoinpidellyksi.  

Tehyn oikeuspalvelun lakimies avusti ensihoitajaa oikeudenkäynnissä. 

Tuomio on lainvoimainen. 

2.11. klo 7.48 muutettu aikamuotoa kuvatekstissä.