Ruuhkaa rinnoilla

Kaksosten ja kolmoisten äidit kaipaavat ammattilaisilta konkreettisia neuvoja imetykseen.

Kuvateksti
Kaksosia syntyy Suomessa vuosittain noin 800 perheeseen ja kolmosia noin kymmeneen perheeseen. Kuva iStock.

Imetys on mahdollista myös monikkoäideille, mutta se edellyttää oikeaa ohjausta ja riittävää tukea. Monikkoäiti tarvitsee enemmän tukea imetykseen kuin yhden lapsen äiti, sillä kahden tai kolmen lapsen imetys on erilaista kuin yhden lapsen imetys. Suomen monikkoperheet ry on julkaissut kaksi imetysopasta, joista toinen on suunnattu vanhemmille ja toinen ammattilaisille.

Monikkoäidille pitää tehdä imetysohjaussuunnitelma jo raskausaikana. Suunnitelman voi tehdä neuvolassa, äitiyspoliklinikalla, synnytyssairaalassa tai imetyspoliklinikalla.

Monikkovauvat syntyvät usein pienipainoisina tai keskosina tai sektiolla. Useimmat vauvat tarvitsevat lisämaitoa, ja äiti voi pelätä, riittääkö maitoa useammalle vauvalle. Tilanne vaikuttaa äidin imetysluottamukseen.

Imetysohjaustilanteessa toimii parhaiten niin sanottu hands off -menetelmä, jossa ohjaaja ei koske äitiin vaan neuvoo ja ohjaa sanallisesti.  Äidin luottamus itseensä kasvaa, kun hän saa itse asettaa vauvat rinnalle. Monikkoperheissä on hyvä korostaa molempien vanhempien osallistumista imetykseen, sillä äiti tarvitsee varsinkin aluksi apua saadakseen vauvat rinnalle.

Perheen kanssa voi keskustella siitä, toivovatko vanhemmat, että lapset olisivat samassa rytmissä. Toiset kokevat helpommaksi imettää vauvat yhtä aikaa; toiset taas erikseen.

Osittaisimetys voi olla monikkoperheelle hyvä valinta, sillä silloin molemmat vanhemmat voivat syöttää lapsia.

Lastenneuvolassa pitää varata oma aika jokaiselle vauvalle, jotta terveydenhoitaja ehtii perehtyä jokaiseen vauvaan ja hänen tapoihinsa erikseen.

Useimmat monikkoäidit haluavat imettää, mutta äiti voi valita myös pulloruokinnan. Ammattilaisen tehtävä on tukea perheen omia valintoja.