Sairaanhoitajat: Hoitotyötä on johdettava

Hoitotyön johtajista luopuminen voi vaarantaa potilasturvallisuuden.

Kuvateksti
Kansainvälistä Sairaanhoitajanpäivää vietetään ensi lauantaina 12. toukokuuta. Kuva: Liisa Takala

Hoitotyön johtaminen hillitsee terveydenhuollon kustannuksia, toteaa Sairaanhoitajaliitto kannanotossaan.

Hoitotyön johtajat koordinoivat ja vastaavat hoitokäytäntöjen tutkimusnäyttöön perustuvasta kehittämisestä. Hoitokäytäntöjä kehittämällä on liiton mukaan parannettu potilasturvallisuutta. Hoitojaksot ovat lyhentyneet, ja myös hoidon tarpeen uusiutuminen on vähentynyt, mikä lisää kustannustehokkuutta. 

Esimerkiksi infektiot, kaatumiset, painehaavat ja lääkevirheet ovat vähentyneet työtä kehittämällä. Hoitoon liittyvistä painehaavoista aiheutuu vuosittain 350–525 miljoonan euron kulut.

Liitto muistuttaa, että hoitotyön johtajilla on merkitystä sekä yli 300 000 hoitotyöntekijälle että potilaille.  Hoitotyötä johtavat sairaanhoitajat, joilla on lisäksi ylempi korkeakoulu- tai tohtorintutkinto. 

– Asia on vakava, sillä yli neljäsosa nuorista sairaanhoitajista harkitsee siirtyvänsä pois alalta, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoo.

Monet sairaalat ovat muuttaneet johtamisjärjestelmiään siten, että hoitotyön johtajat on korvattu yleisjohtajilla ja hoitotyön asiantuntijuus jää johtamisesta pois. Riskinä on, että johtaja ei ymmärrä hoitotyöntekijöiden, asiakkaiden ja potilaiden arkea.

Vaarassa on liiton mielestä myös potilasturvallisuus, jos lähiesimiehelläkään ei ole hoitotyön osaamista.

Sairaanhoitajaliitto edellyttää, että maakunnan hallintosääntöön kirjataan hoitotyön johtajuus selkeästi. Maakuntien sote-palvelujentuottajien kriteeriksi pitää asettaa, että kaikilla organisaation tasoilla toimiva hoitotyönjohto.

Sairaanhoitajaliitto on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö.