Suomen Amnestylta tunnustus hoitajille – Korona on rikkonut hoitajien oikeuksia

Amnesty Internationalin Suomen osasto myöntää vuoden kynttiläpalkintonsa kaikille Suomen terveydenhuollossa toimiville.

Kuvateksti
Amnesty myöntää kynttiläpalkinnon henkilöille tai yhteisöille, jotka edistävät ihmisoikeuksia Suomessa. Kuva: iStock ja Amnesty

Tunnustus on Amnestyn mukaan kiitos työstä, jota terveydenhuollon ammattilaiset tekevät kansalaisten terveyden eteen vaikeissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Palkinto kuuluu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille. He ovat vaarantaneet terveytensä kansalaisten edestä. Ensimmäisessä aallossa lähes tuhat terveydenhuollon työntekijää sai Suomessa tartunnan, mutta kuolemilta on vältytty, Amnesty toteaa perusteluissaan.

Koronakriisin nojalla on Suomessa rikottu myös terveydenhuollon työntekijöiden ihmis- ja perusoikeuksia. Oikeus terveyteen on yksi keskeisimmistä ihmisoikeuksista. Ilman sitä muita oikeuksia on vaikea toteuttaa, Amnesty muistuttaa.

"Meillä kaikilla on vastuu huolehtia siitä, että terveydenhuollon henkilöstön oikeudet eivät jää koronapandemian jalkoihin", toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo.

Valmiuslaki mahdollisti terveydenhuollon työntekijöiden lomien jäädyttämisen, irtisanomisajan pidentämisen ja siirron toisiin tehtäviin.  

Amnesty haluaa palkinnolla korostaa sitä, että Suomessa tarvitaan tekoja turvaamaan terveydenhuollon työntekijöiden jaksaminen ja työturvallisuus. 

"Poikkeuksellinen kuormitus ja riskialtis työ pandemian aikana tulisi myös korvata rahalla."

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kiittää palkinnosta tehyläisten puolesta.

"Arvostus lämmittää sydäntä, mutta rahallinen tunnustus työnantajilta ja valtiolta tuntuisi myös kukkarossa."

Palkinto myönnetään ilman juhlallisuuksia ihmisoikeuksien päivänä tänään torstaina 10.12. 

Amnestyn kynttiläpalkinto on myönnetty vuodesta 2002 henkilöille tai yhteisöille, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet ihmisoikeuksia Suomessa. Viimeksi se on myönnetty Global Clinicille vuonna 2017.