Tapaus Pietarinpirtti: Syytteen mukaan johtaja uhkasi nylkeä hoitajan

Palvelutalo Pietarinpirtin entistä johtajaa syytetään kahdesta työturvallisuusrikoksesta ja kahdesta työsyrjinnästä.

Kuvateksti
Syytteen mukaan palvelutalo Pietarinpirtin entinen johtaja uhkasi kovin sanoin kahta sairaanhoitajaa, jotka olivat nostaneet työpaikan epäkohdat esille. Palvelutalo sijaitsee Mikkelissä. Kuva: Paula Myöhänen ja iStock

Syytteen mukaan työturvallisuusrikokset ja työsyrjintä ovat kohdistuneet kahteen sairaanhoitajaan. He tekivät kolmisen vuotta sitten huoli-ilmoituksen Pietarinpirtin toiminnasta Mikkelin kaupungille ja kertoivat työpaikkansa epäkohdista viranomaisille. Oikeudenkäynti alkoi viime viikolla Etelä-Savon käräjäoikeudessa, ja istunnot jatkuvat lokakuussa.

Syytteen mukaan palvelutalon silloinen johtaja uhkasi nylkeä sairaanhoitajan elävältä, jos tämä puhuu jotakin aluehallintovirastolle (avi). Johtaja oli vienyt hoitajan saunan pimeään pukuhuoneeseen ja yritti painostaa tätä kertomaan aville työpaikastaan johtajan haluamalla tavalla.

Nylkemisen lisäksi johtaja oli uhannut sairaanhoitajaa irtisanomisella. Tämä sai kaksi pääosin perusteetonta varoitusta, joiden jälkeen hän päätti työsuhteensa itse.

Toista työpaikan epäkohdat esille nostanutta sairaanhoitajaa johtaja uhkasi kuristamisella, mikäli tämä oli kertonut Pietarinpirtin asioista aville. Hoitaja irtisanottiin ilman varoitusta.

Pietarinpirtti on yksityinen palvelutalo, jota ylläpitää Mikkelin vanhainkotiyhdistys ry. Johtajan lisäksi syytteessä on yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Syyttäjä vaatii, että vanhainkotiyhdistys on tuomittava vähintään 8 500 euron työyhteisösakkoon. Johtajalle syyttäjä vaatii tuntuvaa sakkorangaistusta ja puheenjohtajalle sakkorangaistusta.

Vastaajat kiistävät syytteet.

Syyte tarkentui viime viikon istuntopäivien aikana. Siihen lisättiin, että sairaanhoitajien työnkuvaa ei oltu määritelty, mikä vaikutti kuormitukseen. 

Tehy-lehti on pitkään seurannut Pietarinpirtin tapausta. Kaikki alkoi, kun kaksi sairaanhoitajaa panivat merkille työpaikkansa epäkohtia: Vanhuksia karkaili puutteellisen kulunvalvonnan takia lähes viikoittain, välillä päivittäin. Lääkehoito oli retuperällä. Asianmukaisia lääkelupia ei ollut kaikilla, ja sairaanhoitajien mukaan esimerkiksi siivoustiimin jäsen pisti insuliinia. Lääkepoikkeamia oli runsaasti. Sairaanhoitajien vaihtuvuus oli suurta.

Sairaanhoitajat yrittivät ratkaista epäkohtia talon sisällä, mutta tuloksetta. He päätyivät elokuussa 2016 tekemään sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen asiakas- ja työturvallisuutta vaarantavista seikoista. Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Essote havaitsivat toiminnassa puutteita ja Pietarinpirtti oli pitkään valvonnan alla.

Avi huomautti Pietarinpirttiä useista laiminlyönneistä kesällä 2017 valmistuneessa laajassa valvontakertomuksessa. Vanhainkotiyhdistys puolestaan uhkasi nostaa avia vastaan erilaisia kanteluja ja valituksia.

Vastaajana oleva johtaja on prosessin aikana eläköitynyt. Pietarinpirtti sai puhtaat paperit avilta 2018.

Tehy on viemässä vielä erikseen oikeuteen riita-asian sairaanhoitajien työsuhteiden päättämisestä.