Tehy ja SuPer: Kunta-alalla työskentelevä voi kesällä halutessaan tehdä ylitöitä ja vaihtaa vuoroa

Kesä tuo joustoa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Tehyn ja SuPerin kunta-alalla työskentelevät jäsenet voivat halutessaan tehdä ylityötä ja vaihtaa vuoroa. Työnantaja ei kuitenkaan voi niihin määrätä.

Kuvateksti
Hoitajajärjestöt osoittivat mieltään vaatimustensa tueksi huhtikuussa muun muassa Tampereella.
Kuva: Tomi Aho

Tehyn ja SuPerin julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalle jatkuu edelleen. Hoitajajärjestöjen hallitukset tekivät kuitenkin tänään työtaistelutoimeen muutoksen kesäkuukausien ajaksi 1.6.–31.8.

Kesän aikana tehyläiset ja superilaiset voivat halutessaan tehdä ylityötä ja vaihtaa vuoroa, mutta työnantaja ei voi niihin määrätä.

Järjestöt korostavat, että työtaistelutoimilla tavoitellaan aina mahdollisimman hyvää painostusvoimaa parhaan mahdollisen neuvottelutuloksen saamiseksi omille jäsenille. Samalla toteutustavan tulisi olla sellainen, että jäsenille aiheutuisi toimista mahdollisimman vähän haittaa tai menetyksiä.

Tilanteen jatkuminen ilman uutta työehtosopimusta ehkä pidempäänkin koko kunta-alalla vahvistui eilen. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kahden muun pääsopijajärjestön JUKOn ja JAUn tunnustelut sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen pohjalta kariutuivat.

”On mielenkiintoista, että tunnustelu ei johtanut tulokseen, koska muut kunta-alan sopijaosapuolet olivat jo osaltaan hyväksyneet sovittelulautakunnan ehdotuksen. Pakka tuntuu siellä olevan kiistatta hieman sekaisin. Selkeää on sen sijaan se, että pulaan hoitohenkilöstöstä on pakko löytää lääkkeet”, pohtii Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttavat, että Tehy ja SuPer taistelevat edelleen vakavan yhteiskunnallisen ongelman eli hoitajapulan ratkaisun puolesta – eivät koko kunta-alan.