Tehy ja SuPer: Pohjois-Suomessa toimiva osuuskunta julistettu hakusaartoon

Liitot vaativat hoitajille työehtosopimusta ennen kuin hoitotyö voi alkaa.

Kuvateksti
Tehy ja SuPer eivät voi sallia, että jäsenten työehtoja heikennetään. Kuva: Pia Hietamies

Tehy ja SuPer ovat julistaneet saartoon Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunnan ja sen alaiset tytäryhtiöt.

Syynä on liittojen mukaan se, että osuuskunta ja sen tytäryhtiöt eivät toistuvista yrityksistä huolimatta ole suostuneet neuvottelemaan niiden kanssa omasta työehtosopimuksesta. Osuuskunnan tytäryhtiöineen on kuitenkin tarkoitus tulevaisuudessa työllistää myös Tehyn ja SuPerin edustamia hoitajia.

Käytännössä hakusaarto vaikuttaa niin, että Tehyn ja SuPerin jäsenet eivät hae töitä osuuskunnasta ja sen alaisista yrityksistä. He eivät myöskään solmi työsopimusta saarron kohteena olevien organisaatioiden kanssa.

– Haluamme turvata jäsentemme työehdot ja mahdollisuuden auttaa ja valvoa heidän etuaan myös tulevaisuudessa. Tämä ei ole mahdollista ilman liittojen ja työnantajan tekemää työehtosopimusta, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Yksi osuuskunnan tytäryhtiöistä on Tervia Osaajat Oy. Se tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiireissä. Lisäksi se toimii Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän alueille.

Samat sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät ovat yhtiöiden omistajia.

Saarto astuu voimaan maanantaina 10. helmikuuta. Saarto on voimassa siihen asti, kunnes osuuskunta yhtiöineen suostuu neuvottelemaan talokohtaisesta työehtosopimuksesta.

– Edellytämme, että osuuskunta tytäryhtiöineen solmii talokohtaisen työehtosopimuksen Tehyn ja SuPerin kanssa ennen hoitajia koskevan toiminnan aloittamista, koska edustamme ehdotonta ja ylivoimasta enemmistöä hoitajista, muistuttaa SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.