Tehy jätti jälleen uuden kanteen Helsingin palkanmaksuongelmista

Helsingin kaupungin palkanmaksuun liittyvät ongelmat eivät ota loppuakseen. Ongelmien kanssa on painittu jo vuosi.

Kuvateksti
Helsingin palkkasotkuille ei näy loppua.
Kuva: Helsinki Roni Rekomaa

Tehy on tänään jättänyt työtuomioistuimeen kanteen. Syynä ovat Helsingin kaupungin maksamattomat palkat huhtikuun ajalta. Vastaavat kanteet Tehy on tehnyt viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun palkoista.

Koska lokakuussa 2022 voimaan tulleen Sote-sopimuksen määräykset koskevat myös Helsingin kaupunkia, siitä lähtien ilmaantuneet palkanmaksuongelmat ovat tähän työehtosopimukseen sopimusrikkomuksia. Rikkomusten vuoksi työtuomioistuin on määrännyt Helsingin kaupungin maksamaan hyvityssakkoja Sote ry:lle. Sote ry on Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö.

Miten kaupunki hyvittää virheensä työntekijöilleen, on ratkaisematta.

”Olemme yrittäneet päästä neuvottelemaan Helsingin kaupungin kanssa, mutta se ei halua neuvotella”, kertoo Tehyn juristi Tero Peltonen.

Mittavat Helsingin kaupunkia koskevat palkanmaksuongelmat alkoivat jo viime vuoden keväällä, kun kaupunki siirtyi uuteen palkanmaksujärjestelmään. Aiempi järjestelmä oli ollut käytössä 1980-luvulta asti.

Helsingin kaupunki teetti palkanmaksuongelmistaan ulkopuolisen selvityksen, josta myös Tehy-lehti uutisoi 12. huhtikuuta. Selvityksessä löytyi useita syitä ongelmavyyhteen. Sen mukaan lähtöasetelma oli sekava, kun Helsinki siirtyi Sarastian palkanmaksujärjestelmään. Muutoksessa ei ollut tahoa, jolla olisi ollut valta ja välineet viedä uudistusta kokonaisvaltaisesti läpi. Selvityksen perusteella valtavalla hankkeella olisi pitänyt ollut selkeä omistaja.

Toisena ongelmana oli Sarastian toimituskyky ja järjestelmä, joka soveltui huonosti Helsingin tarpeisiin. Kaikkia kriittisiäkään teknisiä puutteita ei kyetty ratkaisemaan, vaan järjestelmä otettiin käyttöön keskeneräisenä.

Selvityksen mukaan Helsingin kaupunki ei ottanut huomioon muutoksen laajuutta.

Viime vuoden marraskuussa Tehy haastoi Helsingin kaupungin työtuomioistuimeen palkkasotkun takia ensimmäisen kerran. Tehy teki palkanmaksuongelmista myös rikosilmoituksen vuoden 2022 kesällä.

Viime vuoden syyskuussa Tehy-lehti uutisoi, kun kaupunki kertoi maksavansa työntekijöilleen viivästyskoron lisäksi pientä korvausta viivästyneistä palkoista.