Tehy: Rekrytointikielto rikkoo perusoikeuksia – Vuokratyöntekijäksi siirtynyt ei voi Keusotessa tehdä entistä työtään

Työntekijä ei voi Keusotessa keikkailla entisessä työssään korkeammalla palkalla.

Kuvateksti
Rekrytointikiellot ovat Tehyn mukaan perustuslain ja yhdenvertaisuuslain vastaisia. Kuvituskuva.
Kuva: Mikko Lehtimäki

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusote on linjannut, että irtisanoutunut työntekijä ei voi hakeutua hakeutua vuokratyöntekijänä entiseen työyksikköönsä, entisen esihenkilönsä alaisuuteen ja entiseen tehtäväänsä.

Kielto koskee irtisanoutumista seuraavaa vuotta. 

Keusote haluaa linjauksesta kertovan sähköpostin mukaan estää "nyt työmarkkinoilla vallalla oleva palkkashoppailun, jossa hakeudutaan takaisin omaan työhön korkeammalla palkalla".

Tehyn juristi Päivi Vanninen pitää linjausta sekä perusoikeuksien vastaisena että yhdenvertaisuuslain mukaisena syrjintänä. 

Perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä.

"Keusoten entisillä työntekijällä on oikeus vapaasti valita työpaikkansa ja vaihtaa sitä vaikkapa puhtaasti siitä syystä, että toinen työnantaja maksaa samasta työstä enemmän palkkaa."  

Keusote ei myöskään voi estää yksityisiä palveluntuottajia käyttämästä sen entisiä työntekijöitä.

Yksityinen palvelutuottaja syyllistyy Vannisen mukaan yhdenvertaisuuslain kieltämään syrjintään, jos se ei ota Keusoten työntekijää palvelukseensa entisen työnantajan takia.

"Entinen työnantaja ei millään tavalla liity suoritettavan työn vaatimuksiin – pikemminkin työntekijän palkkaamista puoltaa se, jos hän on tehnyt juuri tätä työtä."

Keusoten henkilöstöjohtaja Monica Hostio ei pidä linjausta perusoikeuksien vastaisena. 

"Jos työntekijä viihtyy meillä, hän tietenkin jatkaa työssään. Muussa tapauksessa työnantajalla on oikeus päättää rekrytoinneista ja pelisäännöistä. Muualle Keusoteen voi myös vuokratyöntekijänä työllistyä."

Hostion mukaan linjauksella halutaan välttää hämminkiä työyhteisössä. Sitä voi syntyä, jos irtisanoutunut työntekijä tulee uudelleen työhön paremmalla palkalla ja vähemmällä vastuulla.

"Ei ole tarkoituksenmukaista aiheuttaa pahoinvointia työyhteisössä."

Tehy ja SuPer ovat kirjelmöineet näkemyksensä Keusotelle. 

Keusoten muodostavat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Myös Helsingin kaupungilla on rekrytointikielto. Se estää kaupungin työntekijää irtisanoutumasta kaupungilta ja siirtymästä yrityksen palvelukseen. 

Tehy on kannellut kiellosta eduskunnan oikeusasiamiehelle.