Tehyn pääluottamusmies: ”Työ uuvuttaa jo nyt – miten esihenkilöiden työt hoidetaan lomautusten aikana?”

Enimmillään Satakunnan hyvinvointialueen kahden viikon pituiset lomautukset koskevat yli 1 100 henkilöä hallinnosta. Tähän joukkoon luetaan myös hoitotyön esihenkilöt. Työnantaja arvioi niiden tuovan noin 1,9 miljoonan euron säästöt.

Kuvateksti
Hallinnon kahden viikon lomautukset tulevat koskemaan myös hoitotyön lähiesihenkilöitä.
Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Irtisanottavia olisi enintään 35. Kahden viikon lomautuksia esitetään enintään 1 144 työntekijälle. Tavoitteena on 15 miljoonan euron vähennys henkilöstökuluissa, mikä tarkoittaa laskennallisesti enintään 400 henkilötyövuoden vähentämistä.

Nämä ovat työnantajan tiedotteessaan kertomia lukuja, joilla noin 10 500 henkilöä työllistävä Satakunnan hyvinvointialue tähtää saavansa rahoitusvajeensa kuntoon.

Tehyn pääluottamusmies Janne Majan mukaan loka-joulukuuhun ajoittuviksi kaavaillut lomautukset koskevat hallintoa. Hoitohenkilöstössä ne osuvat lähiesihenkilöihin. 

”Olemme ammattiosastona esittäneet eriävän kannan ja kysyneet, miten esihenkilöiden työt hoidetaan lomautusten aikana, mutta emme ole saaneet vastausta. Työ on uuvuttavaa jo ilman lomautuksiakin.”

Sata-alueen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 6. kesäkuuta. Neuvottelut kestivät kokonaisuudessaan kahdeksan viikkoa, ja ne päättyivät erimielisinä. Henkilöstölle asiasta järjestettiin tiedotustilaisuus 11. kesäkuuta.

Neuvotteluiden lopputuloksena hyvinvointialueen aluehallitukselle esitetään 18. kesäkuuta näitä uusia henkilöstöön kohdistuvia talouden ja toiminnan säästötoimia jo käynnissä olevan muutosohjelman lisäksi. Neuvottelujen lopputuloksena merkittäviä muutoksia esitetään enintään 390 työntekijän asemaan ja palvelussuhteen ehtoihin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi toiminta- ja palveluprosessien sujuvoittamista, päällekkäisyyksien poistamista, toimintojen siirtämistä ja yhdistämistä organisaation toiminnan parantamiseksi sekä johtamis- ja esihenkilöresurssin tarkoituksenmukaisempaa kohdentamista ja henkilöstövoimavarojen vapauttamista palvelutuotannon tarpeisiin.

On mahdollista, että enintään 103 johtamis- ja esihenkilötehtävässä toimivan työtehtävä muuttuu tai päättyy. Suurimmalle osalle työntekijöistä, joiden nykyinen työtehtävä tulisi loppumaan, pyritään tarjoamaan vaihtoehtoista työtä Sata-alueen avoinna olevista tehtävistä.

Hyvinvointialueen vuoden 2023 tilinpäätös oli 50,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämä tulee kattaa rahoituslain mukaan kolmen vuoden kuluessa. Huhtikuun 2024 toteumaennusteen perusteella vuoden 2024 tilikauden tulos olisi arvioiden mukaan 69,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämäennuste on kasvanut kuluvan vuoden aikana talousarvioon 2024 verrattuna 12,6 miljoonaa euroa.

Työnantaja arvioi saavuttavansa 14,9 miljoonan euron säästöt. Tästä henkilöstövähennysten ja toiminnallisten muutosten vaikutus olisi noin 13 miljoonaa euroa ja lomautusten noin 1,9 miljoonaa euroa.

Päätavoitteena on hyvinvointialueen talouden tasapainottaminen ja alijäämien kattaminen vuoden 2026 loppuun mennessä.

Lue lisää

Satakunnan hyvinvointialue aloittaa yt-neuvottelut – ”Ristiriitaista, että samaan aikaan on henkilöstöpula ja yt:t”

Saitko lomautusilmoituksen? Toimi näin