Tehyn valtuusto hyväksyi kikyn

Työaika pitenee puoli tuntia viikossa. Lomat ja arkipyhät kuitenkin säilyvät.

Kuvateksti
Suomessa on viimeiset sata vuotta lyhennetty työaikaa. Nyt otetaan takapakkia. Kuva Ari Korkala

Viikottainen työaika on kuntasektorilla 38 tuntia ja 45 minuuttia ensi vuoden helmikuusta lähtien. Työaika pitenee 30 minuutilla kaikissa Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen työaikamuodoissa. Pidennys on voimassa, kunnes toisin sovitaan.

Jaksotyöaika pitenee vastaavasti. Arkipyhälyhennyksen arvo nousee 7 tunnista 39 minuutista 7 tuntiin 45 minuuttiin.

Lomiin ja arkipyhiin ei tule muutoksia, mikä on voitto palkansaajajärjestöille. Työnantaja ajoi niihin heikennyksiä viimeiseen asti.

Tehyn valtuusto hyväksyi kilpailukykysopimuksen mukaisen neuvottelutuloksen kuntasektorille tämänpäiväisessä kokouksessaan. Valtuutetut keskustelivat asiasta pitkään.

Sopimalla vältämme myös pakkolait, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo.

Kilpailukykysopimus tulee voimaan 1.2.2017 ja  on voimassa 31.1.2018 saakka.

Sopimus leikkaa julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja 30 prosenttia vuosina 2017–2019, joten erillinen lomarahasopimus on voimassa 30.9. 2019 saakka.

Huonoista vaihtoehdoista vähiten huono, sillä ratkaisu kohtelee eri työaikamuotoja tasa-arvoisesti, luonnehtii Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara.

Työaikapankista tulee KT kuntatyönantajan kanssa yhteinen ohjeistus. Työaikapankki edellyttää paikallista sopimusta asiasta.

Yksityissektorilla neuvottelutulos on saavutettu Työterveyslaitoksen ja Avaintan työehtosopimuksissa. Myös valtiolla on saavutettu neuvottelutulos.

Keskusjärjestöjen puheenjohtajat kokoontuvat huomenna. STTK:n hallitus kokoontuu 3. kesäkuuta.

Toteutuakseen kilpailukykysopimus vaatii vielä sen, että hallitus toteuttaa lupaamaansa veronkevennykset sekä peruu 1,5 miljardin lisäleikkaukset. Käytännössä kilpailukykysopimuksen kohtalo selviää viimeistään 13. kesäkuuta.