Terveystalon pääluottamusmies: Irtisanomisten takana ehkä työkyky

Terveystalon pääluottamusmies Leila Leiviskällä on syytä epäillä, että Terveystalo ja Diacor valitsevat irtisanottavat työkyvyn perusteella.

Kuvateksti
Terveystalon ja Diacorin yhdistyminen tietää potkuja 98 työntekijälle. Kuva: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Työnantaja ei ole antanut Terveystalon pääluottamusmies Leila Leiviskälle nimilistaa henkilöistä, jotka irtisanotaan Terveystalon ja Diacorin yhdistymisen yhteydessä.

Leiviskä kummastelee nimilistan panttaamista. Syyksi työnantaja on ilmoittanut, että osa listalla olevista saattaa saada sittenkin työpaikan.

Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät perjantaina, ja silloin ilmoitettiin, että 98 henkilön työsuhde päättyy. Leiviskä edustaa Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestön alaista henkilöstöä. TSN on Tehyn, SuPerin ja Erton yksityissektorin neuvottelujärjestö.

Työnantaja on ilmoittanut, että irtisanottavat valitaan osaamisen perusteella. Terveyspalvelualan työehtosopimuksessa ei ole määräyksiä irtisanomisjärjestyksestä.

Parikymmentä työntekijää on jo ottanut Leiviskään yhteyttä.

- Yhteydenottojen perusteella epäilen, että työnantaja valitsee irtisanottavat työkyvyn eikä suinkaan osaamisen perusteella.

Tehy selvittää irtisanomisten taustat.

Yksityissektorin neuvottelupäällikkö Marianne Leskinen muistuttaa, että irtisanominen yksinomaan heikentyneen työkyvyn perusteella on ehdottomasti kiellettyä.

Yt-neuvottelujen perusteella tehtävät irtisanomiset pitäisi osatyökykyisten sijaan kohdistua työntekijöihin, joiden työ on olennaisesti ja pysyvästi vähentynyt.

- Jos on merkkejä laittomista irtisanomisperusteista, vaadimme työnantajalta ensin selvitystä. Laittomassa toiminnassa on iso maineriski.

Lisätty tieto 27.6 klo 8.40:

Pääluottamusmies on saanut irtisanottavien nimilistan.