THL: Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen

THL:n mukaan raskaana olevan kannattaa harkita rokotusta, jos hän altistuu työssä koronavirukselle.

Kuvateksti
Kuva: Jari Lifländer

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Lisäksi hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten vuoksi.

Raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Raskaana olevien koronarokottamisesta on tällä hetkellä vielä vähän tutkimustietoa, mutta käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät anna viitteitä mistään turvallisuushuolista, THL kertoo tiedotteessaan. 

”Raskaana olevan kannattaa erityisesti harkita, että ottaisi rokotuksen, jos hänellä on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin. Rokotusta kannattaa harkita myös niissä tapauksissa, joissa raskaana olevalla on suurentunut riski altistua esimerkiksi työssään koronavirukselle”, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Emma Kajander.

Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen omalla rokotusvuorollaan rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Uusissa rokotussuosituksissa otettiin kantaa myös koronarokotteen ja muiden rokotteiden varoaikoihin.

Uusien suositusten mukaan koronarokotteen 7–14 vuorokauden varoaika muihin rokotteisiin poistuu. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa normaalien rokotusohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi TBE-rokotteen, eli punkkirokotteen, tai jäykkäkouristusrokotteen voi siis ottaa ilman varoaikaa koronarokotteeseen.

Lue lisää:
Korona mietityttää esikoistaan odottavaa hoitajaa: En voi elää lasikuvussa