THL:n selvitys: Terveydenhuollon työntekijöiden osuus koronavirustartunnan saaneista laski kesän aikana

THL muistuttaa, että terveydenhuollon henkilöstön suojaamiseen koronatartunnoilta on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kuvateksti
Koronatestauksia on pyritty lisäämään. Kuva: Riikka Huttunen

Kolmen kesäkuukauden aikana Suomessa todettiin 1 027 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista 883 oli työikäisillä ja niistä 47 terveydenhuollon työntekijöillä. Siten terveydenhuollon työntekijöiden osuus kaikista kesän aikana työikäisillä todetuista koronavirustapauksista oli noin 5,3 prosenttia.

Keväällä tartunnoista 5 599 todettiin työikäisillä ja niistä 949 terveydenhuollon työntekijöillä. Terveydenhuollon työntekijöiden osuus kaikista työikäisillä todetuista koronavirustapauksista oli keväällä noin 17 prosenttia.

– Terveydenhuollon työntekijöiden riski saada koronatartunta on ollut kesän aikana pienempi kuin keväällä. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on ollut kesällä vähäinen, joten tartunnan saamisen mahdollisuus sairaalassa on luonnollisesti ollut pieni, toteaa THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Kesän aikana koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 20:lla oli tiedossa lähikontakti positiiviseen koronavirustapaukseen. Heistä seitsemällä lähikontakti oli tapahtunut töissä ja 13:lla muualla, esimerkiksi lähipiirissä tai matkailuun liittyen. Tartunnanlähde ei ollut tiedossa 27 työntekijällä.

Keväällä koronavirustartunnan saaneista 652:llä oli tiedossa lähikontakti positiiviseen koronavirustapaukseen. Heistä 367:llä eli 56 prosentilla lähikontakti oli tapahtunut töissä ja 285 muualla. Yhteensä 297 terveydenhuollon työntekijän tartunnan lähde ei ollut tiedossa.

THL muistuttaa, että työpaikalla altistuminen ei tarkoita sitä, että tartunta olisi saatu potilaasta, sillä potilaiden hoidossa on todennäköisesti käytetty asianmukaisia suojaimia. Altistumiseen voi liittyä esimerkiksi lähikontakti sairastuneeseen työkaveriin.

– Asianmukaisilla suojaimilla pystytään suojautumaan tartunnoilta. Käytännössä suojaimista on kuitenkin ollut puutetta ja niissä on ollut puutteita, luonnehti Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä Tehy-lehden uutisessa kevään tilannetta.

Koronatapausten ilmaantuvuus on viime viikkoina noussut eri puolilla Suomea. Myös sairaalahoidon tarve voi alkaa nousta. Terveydenhuollon henkilöstön suojaamiseen tartunnalta tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Koronavirustartunnan saaneiden terveydenhuollon työntekijöiden mediaani-ikä oli 35 vuotta.

Vuonna 2019 noin 7,4 prosenttia kaikista työikäisistä työskenteli terveyspalvelualalla.

Lue lisää

Uutinen: THL:n selvitys: Terveydenhuollon työntekijöillä suhteessa enemmän koronatartuntoja kuin muilla