Omalla ajalla pidettävä ruokatauko alkaa vasta siitä, kun työntekijä pääsee vapaasti poistumaan työpaikalta. Kuva: Liisa Takala

Tuomio: Vaatteiden vaihto on työaikaa

Ruokatauolle lähtevä kuntatyöntekijä saa vastedes vaihtaa vaatteet työajalla, jos työnantaja vaatteiden vaihtoa edellyttää. 

Työntekijällä pitää olla mahdollisuus poistua vapaasti työpaikaltaan koko puolen tunnin ruokataukonsa ajaksi ja käyttää koko tauko omiin tarkoituksiinsa. Vaatteiden vaihto on työaikaa, jos työnantaja vaihtoa edellyttää. Näin linjasi työtuomioistuin tuomiossaan.

Ratkaisu koskee yleistyöaikaa, jossa ruokatauko on omaa aikaa. Vaatteiden vaihdosta ennen ja jälkeen työvuoron ei ole tuomioistuimen ratkaisua. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Sastamalan terveyskeskuksen suuhygienistit, fysioterapeutit ja kuntohoitajat ovat joutuneet käyttämään vaatteiden vaihtoon ruokatauostaan 6–14 minuuttia. Työnantaja edellyttää vaatteiden vaihtoa, mikäli työntekijä poistuu työpaikalta ruokatauon ajaksi.

Työnantajan mielestä ruokatauko alkoi siitä, kun työntekijä lopetti työnsä ja lähti vaihtamaan vaatteita. Ruokatauko päättyi, kun työntekijä palasi työvaatteissa työnsä ääreen. 

Työtuomioistuin perustelee päätöstään Euroopan unionin työaikadirektiivillä. Sen mukaan työaikana työntekijä on työnantajan käytettävissä ja tekee työtä. Kaikki muu aika on lepoaikaa.

Suomen työaikalain mukaan työntekijälle on annettava lepoaika, jonka aikana työntekijä saa esteettömästi poistua työpaikaltaan.

Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaan työajaksi luetaan työhön käytetty aika sekä aika, jolloin viranhaltija tai työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä.

Kanteen olivat nostaneet Kunta-alan koulutettu Hoitohenkilöstö KoHo ry, JUKO ry ja JAU ry.

1.7. klo 8.43 tarkennettu tuomion kohdetta.  

Kommentit

Käyttäjän Aki A. Nieminen kuva

Eikö analogisesti työvuorojen välillä olevalle vuorokausi- tai viikkolevolle pitäisi myös päästä vapaana poistumaan, ts. omissa vaatteissa? Ja vastaavasti kun työnantaja edellyttää työasuun pukeutumista, onko työnantajalla määräysvalta siihen, missä (työnantajan osoittamassa pukuhuoneessa) ja mihin (työasuun sonnustautumiseen) vapaa-aikani käytän?

Käyttäjän Riitta Hankonen kuva

Esittämäsi kysymykset ovat edunvalvonnassa selvitettävinä. Kyseinen tuomio koski vain vaatteiden vaihtoa ruokatauon yhteydessä.

Mainos
Mainos

Uutisia