Uusi lakonuhka yksityisiin hoivayrityksiin

Neuvottelujen vauhdittamiseksi palkansaajajärjestöt ovat jättäneet lisää lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

Kuvateksti
Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelujen vauhdittamista varten on varauduttu lakkoihin. Kuva: Pasi Autio

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelujen vauhdittamiseksi Tehy, SuPer ja Erto ovat päättäneet lisätä työtaistelutoimia. Mukana ovat myös muita palkansaajajärjestöjä.

Voimassa olevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lisäksi on valmistauduttu lakkopäiviin, jotka porrastuvat eri yrityksiin eri aikoina. Ensimmäinen yrityskohtainen lakko alkaa 12. maaliskuuta, mikäli sitä ennen ei ole päästy sopimukseen. Yksityistä varhaiskasvatusta koskeva lakko uhkaa  7.–8. maaliskuuta.

– Neuvottelut ovat olleet hyvin vaikeat. Työnantajia edustava Hyvinvointialan liitto on ollut haluton neuvottelemaan ratkaisuista, jotka korjaisivat alan epäkohtia ja parantaisivat alan työnantajamainetta, sanoo Tehyn lakimies Vappu Okkeri.

Okkerin mukaan työnantaja on neuvotteluissa tarjonnut niin sanotun yleisen linjan mukaista palkkaratkaisua ja tekstiheikennyksiä. Yksityisen sosiaalipalvelualan palkat ovat satoja euroja matalammat kuin kuntasektorilla.

Tehy, SuPer ja ERTO tavoittelevat palkkaohjelmaa, jolla palkkaero saadaan ajan kuluessa korjattua. Lisäksi liitot haluavat rajoittaa nollasopimusten käyttöä, sillä työnantajat ovat muun muassa siirtäneet niiden avulla yrittäjäriskiä työntekijöiden kannettavaksi.

Tehyn yksityissektorin työehtosopimuksista viiteen sopimukseen on saatu neuvottelutulos. Jo niitä ennen syntyi kunta-alan sopimus. Myös valtion palveluksessa olevat tehyläiset ovat saaneet uuden työehtosopimuksen.

Valtakunnansovittelija on ottanut yksityisen sosiaalipalvelualan työriidan sovitteluun, joka alkaa keskiviikkona 21. helmikuuta.

 

Jos ratkaisua ei löydy, noin kaksi vuorokautta kestävät lakot alkavat seuraavasti:

12.3. klo 15.00 - 14.3. klo 05.59 Attendo ja Mehiläinen

14.3. klo 15.00 - 16.3. klo 05.59 Esperi ja Pihlajalinna 

19.3. klo 15.00 - 21.3. klo 05.59 Vetrea Terveys, Helsingin diakonissalaitoksen hoiva, Helsingin diakonissalaitoksen säätiö ja Invalidiliiton asumispalvelut sekä VTKL-palvelut

 

Lisäys 20.2. klo 13.40 listaan lisätty VTKL-palvelut