Vaativa päivystys kannattaa keskittää

Vastaisuudessa 12 sairaalaa vastaa vaativasta päivystyksestä.

Kuvateksti
Helsingissä Meilahden sairaalan hoitaa tulevaisuudessakin vaativia päivystyspotilaita. Kuva Annika Rauhala

Vaativan päivystysosaamisen keskittäminen on Tehyn mielestä järkevää. Laadukkaat ja potilasturvallisuuden takaavat palvelut edellyttävät keskittämistä.

– Ammattitaidon keskittäminen on pienessä maassa järkevää, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Kyse on Vesivalon mukaan sekä osaavan henkilöstön riittävyydestä sekä kustannuksista.

– Joka paikassa ei voi pitää yllä vaativaa päivystystä.

Hallitus keskittää terveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen 12 sairaalaan. Niiden joukossa ovat viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Lisäksi listalla on seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa eli Lahti, Lappeenranta, Pori, Seinäjoki, Jyväskylä, Joensuu ja Rovaniemi. Erityistä osaamista vaativat erikoissairaanhoidon tehtävät keskitettäisiin näihin sairaaloihin.

Hallitus perustelee keskittämistä sillä, että potilasturvallisuus parantuu esimerkiksi leikkausosaamisen samoihin käsiin karttumisen myötä.

Hallituksen esityksen mukaan matka-aika lähimpään laajan päivystysyksikön sairaalaan olisi puolella suomalaisista alle 30 minuuttia ja 80 prosentilla alle 50 minuuttia.  Sosiaali- ja terveysministeriö voisi kuitenkin myöntää poikkeusluvan ympärivuorokautiselle perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystykselle.

Kotkassa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Kokkolassa, Kajaanissa ja Kemissä sijaitsevissa keskussairaaloissa järjestettäisiin ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Aluesairaaloista lopetettaisiin joitakin toimintoja. 

– Henkilöstö on otettava mukaan aina, kun suunnitellaan muutoksia, muistuttaa Vesivalo.

Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017. Siirtymäajaksi tulee 1–2 vuotta. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esitykseen. Lausuntoaika päättyy 10.9.2016.