Varhaiskasvatus vaurioituu – Tehy tyrmää pikakoulutuksen

Tehyn mukaan pula osaajista ei ratkea varhaiskasvatuksen pikakoulutusten avulla.

Kuvateksti
Tutkintoon johtava koulutus on laadukkaan varhaiskasvatuksen perusta. Kuva: Ari Korkala

Pikakoulutus ei ratkaise varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa. Kenelle tahansa annettava vajaan puolen vuoden koulutus on myös täysin ristiriidassa uuden varhaiskasvatuslain kanssa, sanoo Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Seure Henkilöstöpalvelut Oy, Ohjaamo Helsinki ja Stadian ammatti- ja aikuisopisto ovat tänä kesänä lehti-ilmoituksin hakeneet työntekijöitä paikkaamaan varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa. Ne tarjoavat rekrytoivaa koulutusta lastenhoidon avustaviin tehtäviin. Opinnot kestävät neljä kuukautta ja ne sisältävät kasvun ja osallisuuden edistäminen -tutkinnon osan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.

Tehy on johdonmukaisesti tyrmännyt vastaavat pikakoulutukset. Sen koulutuspoliittisten linjausten mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön kelpoisuusehdot pitää määritellä tarkasti. Järjestö katsoo, että pelkät osatutkinnot tai pikakoulutukset tuovat puutteellista osaamista.

Ammattihenkilön toiminnan tulee perustua koulutusjärjestelmän mukaiseen, tutkintoon johtavaan koulutukseen.

– Vastaavanlainen pikakoulutus on saanut jalansijaa vanhustenhoidossa, jonne pikakoulutetaan hoiva-avustajia. Sama osaamisen alentaminen ei saa levitä varhaiskoulutukseen.

Tehy muistuttaa, että varhaiskasvatuslaki määrittää henkilöstön kelpoisuusehdot. Syyskuun alussa voimaan tullut laki vaatii, että vuodesta 2030 eteenpäin jokaisessa lapsiryhmässä on kaksi lastentarhanopettajaa. Tähän asti on riittänyt, että kahden lastenhoitajan kanssa on ollut yksi lastentarhanopettaja.

Lain mukaan työnantajan velvollisuus on huolehtia siitä, että varhaiskasvatuslaissa asetetut tavoitteet toteutuvat ja varhaiskasvatus on laadukasta ja turvallista.

Varhaiskasvatuksen ongelmana ovat olleet liian suuret lapsiryhmät ja liian vähäinen henkilöstön määrä. Työvoimapulan vuoksi lastenhoitajat ovat tehneet lastentarhanopettajien työtä.

– Tilanne heikkenee entisestään, jos lastenhoitajien tehtäviin otetaan pikakoulutettuja avustajia.

3.9. klo 14:35 juttuun lisätty täydennys koulutuksen sisällöstä ja kestosta.