Voittoa tulee, mutta Pihlajalinna aikoo irtisanoa ja laskea palkkoja

Pihlajalinnan yt-neuvottelut päättyivät, mutta vielä jäi epäselväksi, moniko menettää työpaikkansa. Irtisanomisten lisäksi odotettavissa on myös palkanalennuksia.

Kuvateksti
Tehyyn on tullut kesän aikana kymmeniä puheluja Pihlajalinnan työntekijöiltä. Kuva: Annika Rauhala

Sosiaali- ja terveysalan konserni Pihlajalinna Oyj:n yt-neuvottelut työntekijöiden edustajien kanssa päättyivät. Yhtiö ilmoittaa irtisanottavien määrän tiettävästi 12. elokuuta. Aiemmin se on arvioinut, että tarve on 380 henkilötyövuotta.

Lisäksi Pihlajalinna aikoo alentaa työntekijöiden palkkoja. Tehy pitää palkanalennuksia laittomina. Oikeuskäytännön mukaan palkkojen alentaminen vaatisi yrityksen merkittäviä taloudellisia vaikeuksia tai konkurssiperustetta.

Tästä ollaan kaukana. Pihlajalinna on viime ajat laajentunut huimaa tahtia. Liikevaihto on kasvanut ja samoin liikevoitto, mutta yhtiön mielestä ei tarpeeksi. Tehostamisohjelman tavoite on vuosittaiset 14 miljoonan säästöt.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tuomitsee Pihlajalinnan toimet kovin sanoin.

– Tuloskuntoa ja lisää jaettavaa osakkeenomistajille haetaan työntekijöiden vähentämisellä ja palkanalennuksilla nimenomaan hoitotyöstä. Jos irtisanomiset kohdistetaan esimiestyöhön ja hoitotyöhön, se heikentää väistämättä myös potilasturvallisuutta ja hoidon laatua. Tämä on nähty muun muassa Attendon ja Esperi Caren tapauksissa, eikä mitään ole opittu, Rytkönen sanoo.

Rytkönen ihmettelee myös sitä, että alan yritykset valittavat työvoimapulaa ja kuitenkin toimivat näin.

Pihlajalinna ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta juhannusviikolla.

Tehyn järjestöasiantuntija Arja Tuomisoja kertoo, että Tehyyn on tullut monia kymmeniä soittoja Pihlajalinnan työntekijöitä.

– On poikkeuksellista, että isot yt-neuvottelut käydään näin tiukalla aikataululla ja kesäaikaan. Meille soittaneet hoitajat ovat pelänneet työsuhteidensa puolesta ja kokeneet olevansa täysin pimennossa siitä, mitä tulee tapahtumaan.

Pihlajalinnan yt-neuvottelut koskivat kaikkiaan 2 400 työntekijää toimipisteissä ympäri Suomen. Yt-neuvottelujen ulkopuolelle jäivät Pihlajalinnan ja sen kuntien kanssa yhdessä omistamat yhtiöt. Yt-neuvottelut eivät koskeneet kliinisessä hoitotyössä työskenteleviä lääkäreitä.