Vuorotteluvapaan suosio pohjalukemissa – ehtojen kiristyminen vei hakijat

Vuorotteluvapaalle pääsee nykyään vasta 20 työvuoden jälkeen.

Kuvateksti
Vuorotteluvapaa oli hyvin suosittu hengähdystauko varsinkin opettajille ja sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville. Nyt vuorotteluvapaasta on tullut marginaali-ilmiö.

Kesä on ollut perinteisesti vuorotteluvapaiden kulta-aikaa, mutta heinäkuussa vuorotteluvapaasta nautti vain 253 tehyläistä. Se on murto-osa verrattuna huippuvuoteen.

Vuorotteluvapaan ehdot tiukentuivat vuoden 2016 alussa. Seuraavana kesänä vuorottelijoita oli ennätysmäärä: heinäkuussa vuorottelemassa oli 1 200 tehyläistä. Ne olivat viimeiset ajat, kun vuorottelemaan pääsi vanhoin ehdoin.

– Vuorotteluvapaan käyttäjien määrä on kutistunut olemattomiin. Muutos on todella iso. Syitä siihen on varmasti monia. Ensinnäkin 20 vuoden työhistoria on kova vaatimus, sanoo Terveydenhuoltoalan työttömyyskassan johtaja Markus Rantanen.

Aiemmin vuorotteluvapaalle pääsi 16 työvuoden jälkeen. Nykyään vaaditaan 20 vuoden työhistoriaa.

Se ei ollut ainoa tiukennus: Korotettu korvaus pitkän työuran tehneiltä poistui. Nykyään korvaus on kaikille 70 prosenttia työttömyyspäivärahan määrästä.

Enää vuorotteluvapaata ei voi jaksottaa osiin. Myös kesto lyheni: Vuorotteluvapaa kestää enintään180 päivää, ja rupeama on pidettävä yhtenä jaksona.

– Suosion vähäisyyteen voi vaikuttaa myös se, että sijaisista on pulaa. Työnantaja ei välttämättä päästä hyvää sairaanhoitajaa vuorottelemaan, koska sijaista on vaikea löytää. Työttömiä on sote-alalla todella vähän, Rantanen sanoo.

Vuorotteluvapaa on nykyään suosituin 55–59-vuotiaiden joukossa.

– Harvalla alle 40-vuotiaalla on 20 vuoden työkokemusta. Ennen oli tyypillistä jakaa vuorotteluvapaa kahdelle kesälle, kun lapset tulivat kouluikään. Nyt nuoret ovat käytännössä hävinneet hakijoiden joukosta.