Whatsapp-ryhmät iso ongelma lastenhoitajilla – työvuoroja sumplitaan vapaa-ajalla

Lastenhoitajien töiden järjestämiseen on valunut omituinen käytäntö, joka vaarantaa vapaa-ajan suunnittelun ja vieton.

Kuvateksti
Työpaikan viestiryhmät eivät ole oikea paikka selvitellä työvuoroihin liittyviä asioita. Jokaisella on oikeus vapaa-aikaan. Kuva: iStock

Lastenhoitaja sairastuu sunnuntaina ja kysyy työpaikkansa Whatsapp-ryhmässä, kuka voisi tehdä hänen vuoronsa. Siitä alkaa keskustelu työvuorojen muuttamisesta.

Illan aikana saattaa ryhmässä olevan puhelimeen kilahtaa kymmeniä viestejä liittyen työvuorojen muuttamiseen ja sijaisen hankkimiseen.

– Näin toimittaessa työnantaja on usein ilmoittanut, että esimiehelle ei saa soittaa virka-ajan ulkopuolella. Työnantajan velvollisuus on kuitenkin ottaa vastaan sairauslomailmoitus ja huolehtia siitä, että henkilökuntaa on riittävästi paikalla, sanoo Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.

Hän uskoo, että ongelma on erityisen suuri nimenomaan lastenhoitajilla, koska heillä muutenkin vaihdetaan todella paljon työvuoroja.

Työntekijällä ei ole velvollisuutta olla työporukan Whatsapp-ryhmässä, mutta Siitosen mukaan käytännössä ryhmistä kieltäytyminen koetaan hyvin hankalaksi.

– Työnantaja on tietenkin mielissään, koska työntekijät ovat itse jo hankkineet sijaisen. Lastenhoitajat ovat yleensä kilttejä ja joustavia, niin sitä käytetään hyväksi. Jos tällainen vapaa-ajan viestijärjestely koetaan tarpeelliseksi, siitä pitäisi sitten maksaa korvausta.