Työpaikan viestiryhmät eivät ole oikea paikka selvitellä työvuoroihin liittyviä asioita. Jokaisella on oikeus vapaa-aikaan. Kuva: iStock

Whatsapp-ryhmät iso ongelma lastenhoitajilla – työvuoroja sumplitaan vapaa-ajalla

Lastenhoitajien töiden järjestämiseen on valunut omituinen käytäntö, joka vaarantaa vapaa-ajan suunnittelun ja vieton.

Lastenhoitaja sairastuu sunnuntaina ja kysyy työpaikkansa Whatsapp-ryhmässä, kuka voisi tehdä hänen vuoronsa. Siitä alkaa keskustelu työvuorojen muuttamisesta.

Illan aikana saattaa ryhmässä olevan puhelimeen kilahtaa kymmeniä viestejä liittyen työvuorojen muuttamiseen ja sijaisen hankkimiseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

– Näin toimittaessa työnantaja on usein ilmoittanut, että esimiehelle ei saa soittaa virka-ajan ulkopuolella. Työnantajan velvollisuus on kuitenkin ottaa vastaan sairauslomailmoitus ja huolehtia siitä, että henkilökuntaa on riittävästi paikalla, sanoo Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.

Hän uskoo, että ongelma on erityisen suuri nimenomaan lastenhoitajilla, koska heillä muutenkin vaihdetaan todella paljon työvuoroja.

Työntekijällä ei ole velvollisuutta olla työporukan Whatsapp-ryhmässä, mutta Siitosen mukaan käytännössä ryhmistä kieltäytyminen koetaan hyvin hankalaksi.

– Työnantaja on tietenkin mielissään, koska työntekijät ovat itse jo hankkineet sijaisen. Lastenhoitajat ovat yleensä kilttejä ja joustavia, niin sitä käytetään hyväksi. Jos tällainen vapaa-ajan viestijärjestely koetaan tarpeelliseksi, siitä pitäisi sitten maksaa korvausta.

Kommentit

Käyttäjän Päivi Syvälähde kuva

Meillä vuorohoitopäiväkodissa johtaja on ilmoittanut, ettei ole tavoitettavissa 24/7. Ja esim. viikonloppuisin, jos joku henkilökunnasta sairastuu niin kuulemma riittää, kun hänelle siitä maanantaina sitten tulee tieto. Viikonloppuna siis ilmoitus vain työkavereille, jotka sumplii työjärjestelyt ja ottavat joko yhteyttä varallaolijaan, jos tämä ei jo ole muun syyn takia (esim. lapsia yli suhdeluvun) kutsuttu töihin tai sitten resiinan(sijaisvälitys) antaman listan mukaan aletaan soittelemaan listassa oleville kuka pääsis tulemaan töihin.
Omalla varallaolijallamme on ilmoituksen tultua 2h aikaa tulla töihin.
Ja johtaja myös ilmoittanut, että viikonloppuna, jos on pakko saada hänet kiinni jostain syystä, niin sitten voi yrittää soittaa hänen henkilökohtaiseen puhelimeen, mutta tämä hänen henk. koht. numero ei kyllä ole kaikkien työntekijöiden tiedossa. Työpuhelimeen hän ei kuulemma vapaa-ajallaan vastaa. Mikä kyllä ihmetyttää, kun päiväkodissa kuitenkin työskennellään 24/7. Ainoastaan johtajan ollessa poissa virka-aikana (8-16), vastuuhenkilönä on varajohtaja. Muuten tai muuna aikana vastuuhenkilöä ei ole määritelty, eikä ainakaan niin, että siitä mitään erillistä korvausta saisi. Ja kun lastentarhanopettajatkin tekevät vain ma-pe klo 6-18 välistä työaikaa.
Ja jos arkena tai viikonloppuna esim. ensimmäisenä töihin tuleva yöllä sairastuu, niin ilmoitus sitten yökölle. Tai jos yökköä ei ole, niin on kerätty työntekijöiden puhelinnumerolista, jonka työntekijät voivat tallentaa ja tarvittaessa sit soittaa seuraavaksi tulevaa töihin aiemmin, jos sairastuu yön aikana. Eli on tarkistettava, jos oot ensimmäisenä tulossa töihin klo5.15, että kuka onkaan tulossa klo6. Suurin osa työntekijöistä on tähän järjestelyyn suostunut ilman mitään korvausta.
Varallaolojärjestelmä meillä on ainoastaan koskemaan viikonloppuja, ( pe 14.30-19, la ja su 6.30-19), josta varallaolija saa varallaolokorvauksen 20%.
Whatsapp-ryhmäkin on, mutta siihen liittyminen on vapaaehtoista ja jonkin verran siellä on ollut työhönliittyvää viestittelyä. Mutta itse koin ryhmän ongelmana sen, että siellä puhutut asiat vuoti joidenkin toimesta johtajan korviin. Epäluotettavuuden takia itse koin paremmaksi poistua ryhmästä.

Uutisia