Hoitajien aineeton palkitseminen voi jopa loukata

Kuvateksti
Kuva: Canva

Hoitajien aineeton palkitseminen voi jopa loukata. Siksi sen suunnittelu ja toteutus tulee tehdä ammattitaidolla. Kasvoton kiitosviestien tai -tarrojen tulostaminen hoitotyön ammattilaisille on lähinnä kiusallista. Sitä paitsi tuloste tai tarra-arkki on materiaalia, ei aineeton asia.

Olen kuullut usein lauseen, jonka mukaan hoitajien aineeton palkitseminen kannustaa ja tukee hyvinvointia. Edellinen lause on totta vain, kun käytännön asiat ovat hoitotyössä tasapainossa. Niitä ovat muun muassa kilpailukykyinen palkka ja lisät, inhimilliset työolot, toimiva uramalli, työn joustava organisointi ja reilu johtaminen. Tämä ei ole yhdellekään hoitotyötä tekevälle epäselvää.

Aineettomassa palkitsemisessa on tärkeää ajankohta, aitous, vilpittömyys ja henkilökohtaisuus. Kunnolla hoidettu ja kohdennettu aineeton palkitseminen vaatii valtavan määrän aikaa. Se taas maksaa riihikuivaa rahaa, joten ilmaista aineettomuus ei työnantajalle ole. Aineeton palkitseminen on eleenä kaunis, mutta pärjää harvoin matalapalkka-alalla vaikkapa vuosibonukselle.

Ylipäätään palkitsemisen kanssa on oltava tarkkana erityisesti hoitajapulassa, organisaatiouudistuksissa ja poikkeusoloissa työskenneltäessä. Silloin hoitotyön kokonaiskuormitus, tehtäväsiirrot ja keinot hallita työn määrää voivat ylittää hoitajien inhimillisen sietokyvyn. Uuden oppiminen ja työssä jaksaminen ovat juuri silloin koetuksella.

Selviytymisvaihteelle siirtymisen jälkeen oman työn kehittäminen ei enää palkitse hoitajaa, vaan se uuvuttaa. Muulloin mielenkiintoisista hankkeista ja työn tuunaamisesta voi muodostua perustyön päälle lisärasite. Silloin on syytä satsata muun muassa hoitajien kuuntelemiseen, työhyvinvointiin, työnohjaukseen, työstä palautumisen keinoihin ja reiluksi koettuun palkitsemiseen.

Jos halutaan puhua rahasta, niin hyvinvoiva ja työnantajaansa tyytyväinen hoitaja saa aikaan enemmän. Hän on työssään muita luovempi ja saa kiitosta jo potilailta ja tämän läheisiltä. Hän voi jopa sairastaa vähemmän.

Hoitajan työhyvinvointi tuottaa enemmän budjetissa viivan alle. Ei siis ole hoitajien työviihtyvyyden, rekrytoinnin, pitovoiman tai talouden kannalta järkevää olla satsaamatta kunnolla työhyvinvointiin. 

Hoitajapulassa työntekijäkokemus nousee entistä suurempaan arvoon. Hoitajat ovat entistä tietoisempia valitessaan eri työnantajista ja työpisteistä. Hoitajakollegani ilmaisi saman asian seuraavalla tavalla: "Jos perusasiat ovat hoitoalan työpaikalla pitkään rempallaan, on aika turha miettiä palkitsemista. Siinä tilanteessa hoitajien aineeton palkitseminen voi jopa loukata, koska se on kuin patovuodon paikkaamista purukumilla."

Lue myös: Työnantaja, näin rekrytoit hoitajapulan aikana hoitajia

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.