Kuva: Canva

Hoitajien rekrytointi on lapsenomaista

Selasin huvikseni hoitoalan työpaikkailmoituksia. Hoitajien rekrytointi on lapsenomaista. Meitä houkutellaan töihin turhanpäiväisellä jargonilla. Suurimmasta osasta työpaikkailmoituksia puuttuvat kovat rekrytointivaltit. Ei ihme, että hoitajista on pulaa.

Klikkaan auki työpaikkailmoituksen, jolla etsitään sairaanhoitajaa. Ensimmäiset ja tärkeimmät ilmoitusrivit on tuhlattu kuvaamalla työpaikkakunnan vapaana vellovaa merta ja asumista keskellä Suomen kauneinta luontoa. Hetkinen. Olenko eksynyt asuntomessujen kohdesivuille?

Toisessa työpaikkailmoituksessa kerrotaan sentään itse työpaikasta. Siinä kuvaillaan työpaikan ikkunasta näkyvää voimaannuttavaa jokimaisemaa, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet kalastukselle. Ilmoituksen laatija on ilmeisesti innostunut luovasta kirjoittamisesta, mutta mietin, onko hän tehnyt päivääkään hoitajan töitä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Eräässä ilmoituksessa kerrotaan, miten tärkeää hoitajan työssä on kuunnella potilasta. Työhön kuuluu muun muassa lääkehoitoa, päivittäistä hoitotyötä ja voinnin arviointia. Työssä on tehtävä riittävän nopeita hoitopäätöksiä, joista jää potilaalle hyvä mieli.

Edellä mainittu teksti on kuin yläasteen oppilaanohjauksesta, jossa kuvaillaan hoitajan ammattia ja perustyötä. Nämä asiat eivät ole minulle koulutettuna sairaanhoitajana epäselviä. Hyvää mieltä en sen sijaan voi jokaiselle potilaalle aina loihtia. En etsi koomikon työtä.

Sitten se tapahtuu. Seuraavassa ilmoituksessa työnantaja päättää lyödä pöytään kovan luokan rekrytointivaltin. Hakijoille luvataan, että hoitajat ehtivät pitämään taukonsa työpäivän aikana.

Mitä täällä oikein tapahtuu, mietin pöyristyneenä. Taukojen pitäminen on työsopimuksellisesti itsestään selvä asia. En tiedä pitäisikö tällaisen työnantajan kohdalla itkeä vai nauraa.

Näiden työpaikkailmoitusten laatijoiden kannattaa lukea seuraavat asiat tarkkaan. Ensimmäinen asia, mikä itseäni sairaanhoitajana työpaikkailmoituksessa kiinnostaa on palkka ja työsuhde-edut. Hoitajapulassa ei riitä, että niihin viitataan huomaamattomasti viimeisillä ilmoitusriveillä sanoilla KVTES, kilpailukykyinen palkka tai kattavat henkilöstöedut.

Hoitaja tulee töihin ansaitakseen elantonsa. Toivottavasti häntä ei haluta rekrytoida tuijottelemaan kivoja maisemia työpaikan ikkunoista.

Seuraavaksi haluan nähdä rehellisen kuvauksen siitä, mitä erityistä työtehtäviini kuuluu perushoitotyön lisäksi. Miten osaamiseni ja koulutukseni huomioidaan peruspalkan lisissä ja miten työnantaja satsaa työhyvinvointiini? Ei olisi pahitteeksi kertoa kliinisen hoitotyön urapolkumallistakaan, jos sellainen sattuu olemaan.

Mutta ei. Viimeisessä auki klikkaamassani työpaikkailmoituksessa on lause, jonka jälkeen luovutan. Haluaisitko työskennellä motivoituneiden työkavereiden kanssa, siinä kysytään. No, enpä tietenkään. Haluan työskennellä täysin motivoitumattomien hoitajakollegoiden kanssa, naureskelen itsekseni. Kuka näitä ilmoituksia oikein laatii?

Lue myös: Työnantaja, näin rekrytoit hoitajapulan aikana hoitajia

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Salla  kuva

Totta joka sana. Lisäisin vielä "Saat vaikuttaa omiin työvuoroihisi" joka käytännössä tarkoittaa voit jäädä tekemään myös aamuvuoron jälkeen iltavuoron.
"Meillä kohdataan omaiset aidosti, ole osa sitä" aivan, eli saattavat nähdä hoitajan vilaukselta.
Itse sairaanhoitajana haluan työssäni aikaa kohdata asiakkaita ja heidän omaisiaan, hyödyntää osaamistani ja saada siitä palkkaa. Olen asiantuntija omalla alallani, en suorittaja.

Käyttäjän Yksi geronomi kuva

Tää on ihan mahtava blogi ja täyttä asias tulee joka kerta. Nää tulisi saada vielä julkkiseen mediaan esille, jotta päättäjätkin ja johtoporras alkaisi miettimään realistisesti sosiasli-,ja terveysalaamme. Nauroin kyllä, kun luin noista nostoja työpaikkahakemuksista. Pidetäänkö meitä vähä-älyisinäkin?!

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kiitos positiivisesta palautteesta. Kiinnostavia blogikirjoituksia kannattaa jakaa sosiaalisen median kanavissa ja ryhmissä.

Käyttäjän KollegaKolmonen kuva

Tee vielä jatko-osa niistä asioista joita ilmoituksessa hakijalta edellytetään. Hoitoalan työpaikan saa vain "hyvä tyyppi" joka on "yhteistyökykyinen", "joustava" ja "huumorintajuinen" ja - niin, mitä muuta?

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Onpa hyvä idea! Kiitos siitä. :)

Käyttäjän KyllästynytHoitsu kuva

Tai sitten ”Työ on erittäin vastuullista ja vaativaa. Työskentelet vaativalla erikoissairaanhoidon osastolla lähestulkoon yksinäsi. Työhösi kuuluu sitä tätä ja tota. Kokemus siitä tästä ja tuosta katsotaan hyväksi. Olisi hyvä jos sinulla olisi sitä ja tätä erikoisosaamista ja olisit kiinnostunut kehittämään hoitotyötä ja toimintamalleja. Palkka 2400 e/kk.” Joo hei nyt alkoi kiinnostamaan. Haluan jäätävän vastuullisen ja itsenäisen työ surkealla palkalla ja 40 e liikuntaseteleillä.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Aivan. On outoa, että vaaditaan paljon, mutta kokemuksesta ja koulutuksesta ei silti olla valmiita maksamaan. Noh, miten sitä sanotaan? Tyhmä ei ole se, joka pyytää...

Käyttäjän Mä kuva

Huippu kirjoitus. Ja niin totta. Lähti jakoon.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kiitos kovasti. :)

Käyttäjän Beks kuva

Paras ehkä oli kun haettiin sairaanhoitajaa kotihoitoon. "Saat nauttia maaseudun rauhasta ja ajella keskellä kauneita maalais-idylliä". Juupa juu. Suomennettuna: joudut kaahaamaan korttisi hyllylle ja maksamaan itse mahdolliset sakot, etkä siltikään ehdi hoitaa sinulle sairaanhoitajana tarkoitettuja tehtäviä, koska teet lähihoitajan ja kotiavustajan töitä, joita niitäkään et ehdi hoitaa kunnolla, koska puolet henkilökunnasta puuttuu. Että siinä maalais-idylliä kerrakseen.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

ROFL! =D

Käyttäjän Mikki kuva

Juu. Omaa autoa käytetään eli se olisi tosi hyvä ta:n mielestä. Mitä siitä jos kaahatessa sattuu... Omaan piikkiin vaan.

Käyttäjän Taina  kuva

Kerran lupasin esimiehelle,että voin testata kaupungin autolla, miten sivukylillä onnistuu ajaa Google mapsin mukaan kotihoidon siirtymät. Pienet soratiet ja nopeus 80 km/ h, niinkuin maps sanoo. Lisäsin, että hän voi alkaa etsimään jo sijaista mun saikulle, kun vedän a) päin tukkirekkaa tai b) ojaan. Ei kuulemma tarvitse testata😎

Käyttäjän Tiia kuva

Mä muistan työpaikkahakemuksen viime vuodelta, jossa haettiin 'iloista sairaanhoitajaa'. 🙃

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Mitä tähän nyt sanoisi? :)

Käyttäjän Kaitsu kuva

Tämä oli hyvä. Minulle nimittäin oh aikoinaan erikseen mainitsi ettei täällä naureskella kun on vakavista sairauksista kyse. 🤣

Käyttäjän Katja H. kuva

Kiitos jälleen kerran blogitekstistäsi!

Oli pakko käydä katsomassa oman alueen työtarjoukset. En voi enää muuta kuin nauraa. Toivotaan, että sairaanhoitaja olisi heräämössä ja salissa kuin kotonaan. Mulla ei olisi työtä jos käyttäytyisin töissä niin kuin kotonani 🤣.

Monissa paikoissa toivottiin joustavuutta eli tekee ylimääräistä ja jää ylitöihin. Hyväsydämistä sairaanhoitajaa myös kaivattiin.

Kiinnitin huomiota kuinka ehtona lääkeluvat. Olisi lisännyt kiinnostusta, jos ilmoituksessa olisi lukenut, että lääkeluvat on mahdollista suorittaa haettavassa työpaikassa.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Ymmärrän, että hoitajista on pulaa ja rekrytointitilanteet ovat monelle työnantajalle haastavia. Siksi työpaikkailmoituksiin kannattaa nyt satsata ja niiden pitää olla timanttisen hyviä erottuakseen massasta. Mainitsemasi asiat työpaikkailmoituksessa vaikuttavat epäammattimaisilta ja ilmoitus voi mennä jo sen vuoksi hoitajalta Ö-mappiin. Se on sääli, koska tarkoituksena on kuitenkin ollut rekrytoida huippuammatilaisia töihin.

Käyttäjän Työnhakija kuva

Sama koskee myös muita työpaikkailmoituksia. En itse työskentele hoitoalalla, mutta samaa liibalaabaa se on muillakin aloilla. Milloin etsitään hyvää tyyppiä kehittyvään organisaatioon ja näitä muita samantyyppisiä kuluneita fraaseja kuten hoitoalankin ilmoituksissa. Palkkaa ei löydä ilmoituksesta etsimälläkään tai niitä muitakaan henkilökuntaetuja. Yhdellä julkisen puolen toimijalla on oikein mainittu, että heillä on työehtosopimuksen edut käytettävissä. Eikös tämän pitäisi olla itsestään selvää?

Käyttäjän Susanna kuva

Eräs iso yksityinen yritys halusi palkata rokotukseen hoitajia. Ilmoitus löytyi FB:stä. Eräs keskustelija kysyi palkkaa. Oli juurikin kuvailtu "kilpailukykyinen". Hah, kaikki yli 2000e vissiin ajatellaan tällä alalla olevan kilpailukykyisiä. Mutta vastauksena firma kehoitti palaamaan asiaan sähköpostilla. Ei uskaltanut kertoa mitä heille "kilpailukykyinen" on. Avoimuus auttaisi meitä pääsemään ahdingosta. Kaikissa vertailuissa kun palkkaan on lisät laskettu ja se kun ei ole totuus.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Itsekin toivoisin rahasummaa tai liukumaa, missä liikutaan. Toisaalta tuolla tavalla toimittaessa voidaan pyrkiä saamaan henkilökohtaisempi kontakti työnhakijaan. Työnantaja voi tarjota palkan lisäksi etuja, joista hakija on kiinnostunut.

Mainos
Mainos