Hoitajien rekrytointi on lapsenomaista

Kuvateksti
Kuva: Canva

Selasin huvikseni hoitoalan työpaikkailmoituksia. Hoitajien rekrytointi on lapsenomaista. Meitä houkutellaan töihin turhanpäiväisellä jargonilla. Suurimmasta osasta työpaikkailmoituksia puuttuvat kovat rekrytointivaltit. Ei ihme, että hoitajista on pulaa.

Klikkaan auki työpaikkailmoituksen, jolla etsitään sairaanhoitajaa. Ensimmäiset ja tärkeimmät ilmoitusrivit on tuhlattu kuvaamalla työpaikkakunnan vapaana vellovaa merta ja asumista keskellä Suomen kauneinta luontoa. Hetkinen. Olenko eksynyt asuntomessujen kohdesivuille?

Toisessa työpaikkailmoituksessa kerrotaan sentään itse työpaikasta. Siinä kuvaillaan työpaikan ikkunasta näkyvää voimaannuttavaa jokimaisemaa, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet kalastukselle. Ilmoituksen laatija on ilmeisesti innostunut luovasta kirjoittamisesta, mutta mietin, onko hän tehnyt päivääkään hoitajan töitä. 

Eräässä ilmoituksessa kerrotaan, miten tärkeää hoitajan työssä on kuunnella potilasta. Työhön kuuluu muun muassa lääkehoitoa, päivittäistä hoitotyötä ja voinnin arviointia. Työssä on tehtävä riittävän nopeita hoitopäätöksiä, joista jää potilaalle hyvä mieli.

Edellä mainittu teksti on kuin yläasteen oppilaanohjauksesta, jossa kuvaillaan hoitajan ammattia ja perustyötä. Nämä asiat eivät ole minulle koulutettuna sairaanhoitajana epäselviä. Hyvää mieltä en sen sijaan voi jokaiselle potilaalle aina loihtia. En etsi koomikon työtä.

Sitten se tapahtuu. Seuraavassa ilmoituksessa työnantaja päättää lyödä pöytään kovan luokan rekrytointivaltin. Hakijoille luvataan, että hoitajat ehtivät pitämään taukonsa työpäivän aikana.

Mitä täällä oikein tapahtuu, mietin pöyristyneenä. Taukojen pitäminen on työsopimuksellisesti itsestään selvä asia. En tiedä pitäisikö tällaisen työnantajan kohdalla itkeä vai nauraa.

Näiden työpaikkailmoitusten laatijoiden kannattaa lukea seuraavat asiat tarkkaan. Ensimmäinen asia, mikä itseäni sairaanhoitajana työpaikkailmoituksessa kiinnostaa on palkka ja työsuhde-edut. Hoitajapulassa ei riitä, että niihin viitataan huomaamattomasti viimeisillä ilmoitusriveillä sanoilla KVTES, kilpailukykyinen palkka tai kattavat henkilöstöedut.

Hoitaja tulee töihin ansaitakseen elantonsa. Toivottavasti häntä ei haluta rekrytoida tuijottelemaan kivoja maisemia työpaikan ikkunoista.

Seuraavaksi haluan nähdä rehellisen kuvauksen siitä, mitä erityistä työtehtäviini kuuluu perushoitotyön lisäksi. Miten osaamiseni ja koulutukseni huomioidaan peruspalkan lisissä ja miten työnantaja satsaa työhyvinvointiini? Ei olisi pahitteeksi kertoa kliinisen hoitotyön urapolkumallistakaan, jos sellainen sattuu olemaan.

Mutta ei. Viimeisessä auki klikkaamassani työpaikkailmoituksessa on lause, jonka jälkeen luovutan. Haluaisitko työskennellä motivoituneiden työkavereiden kanssa, siinä kysytään. No, enpä tietenkään. Haluan työskennellä täysin motivoitumattomien hoitajakollegoiden kanssa, naureskelen itsekseni. Kuka näitä ilmoituksia oikein laatii?

Lue myös: Työnantaja, näin rekrytoit hoitajapulan aikana hoitajia

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.