Kuva: Pexels

Hoitajille riitti: osa työnantajista päivässä kriisissä

Vajaa vuorokausi. Siinä ajassa Tehyn ja Superin ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla oli välitön vaikutus potilaiden hoitoon. Kriisiviestejä alkoi kantautua muutamassa tunnissa julkisuuteen ympäri Suomea. Päivystykset ruuhkautuivat, leikkauksia peruttiin, tehoyksiköistä loppuivat hoitajat ja hoitajavastaanotto suljettiin. Potilaita hoidettiin kiireemmin, eikä osa potilaista saanut parasta mahdollista hoitoa.

Innokkaimmat julistivat sosiaalisessa mediassa hoitajien lakkoilevan. Mediassa annettiin ymmärtää, että hoitajien työtaistelu vaarantaa jopa potilasturvallisuuden. Ei pidä paikkaansa. Hoitajat tekevät edelleen työnsä työnantajan ennalta suunnitteleman työvuorolistan mukaisesti. Silloin ei ole kyse lakkoilusta. Mitä taas tulee potilasturvallisuuteen, siitä vastaa lain mukaan työnantaja.

Välittömät kriisiviestit sairaanhoitopiireistä osoittavat hälyttävällä tavalla yhden asian. Normaalissa työtilanteessa ilmeisesti iso osa työnantajista ei kykene vastaamaan potilasturvallisuudesta. Ilmeisesti kaikki työnantajat eivät voineet taata myöskään riittävästi hoitajia kaikille potilailleen. Syyt vaihtelivat, ulkona oli liukasta ja potilailla tarttuvia tauteja. Selityksen makua. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä lepää päivittäin alipalkattujen, mutta korvaamattomien hoitajien venymisen varassa. Eihän voi olla totta, että potilasturvallisuuden vaarantumisen pelossa hoitajat peruuttavat jatkuvasti omat ja perheensä menot. Eihän?

Tilanne ei tullut hoitajille tai potilaille yllätyksenä. Karusta todellisuudesta on raportoitu vuosia eteenpäin. Vastauksena kunnat ja työnantajapuoli ovat tuntuvasti aliresursoineet hoitotyön ja jättäneet palkkaamatta riittävästi hoitohenkilökuntaa. Esimerkiksi varahenkilöjärjestelmän pitäisi korvata nyt syntyneet hoitajapuutokset. Syntyneestä tilanteesta on pääteltävissä, ettei sekään ole riittävästi resursoitu.

Kaiken hoitajien kyykyttämisen jälkeen myös valtio päätti käydä hoitajien kukkarolla, ja silloin hoitajille riitti. Nyt viimeistään jokaisen kunnallisia terveyspalveluita käyttävän ihmisen tulisi välittömästi älähtää kuntapäättäjille ja hallitukselle hoitajiensa puolesta. Kysymys on rahasta, mutta sitäkin enemmän kyse on arvovalinnasta.

Miten fiksu työnantaja sitten tällaisen kriisin jälkeen toimii? Palkkaa tietenkin lisää hoitohenkilökuntaa ja osoittaa hoitajien arvostuksen rahalla eli nostaa korvaamattomat hoitajansa palkkakuopasta. Syyllistämisen sijaan työnantaja kiittää henkilökohtaisesti ja julkisesti hoitajia hyvin tehdystä ylimääräisestä työstä. On myös hyvä muistaa, että työnantaja voi tälläkin hetkellä rekrytoida lisää henkilökuntaa. Jännä, ettei vastuullinen työ huonolla palkalla houkuttele tulijoita jonoksi asti.

Jos tässä metakassa ovat jääneet kiitokset sanomatta, niin korjataan tilanne nyt. Kiitos, suuresti ihailemani kollegat.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Anu kuva

Hyvä kirjoitus ja suorastaan huvittuneena olen seurannut ylityökiellon aiheuttamaa mediamyllyä. Minulla on harvinaisen hyvä työpaikka vaikka palkka ei ole kohdallaan. Surullista kuulla millaisissa työpaikoissa kollegat tekevät arvokadta työtään. Yksikkö on 8 tunnin jälkeen kriisissä... uskomatonta. Miten tähän ollaan suostuttu? Liian pitkään. Tsemppiä ja yhteen hiileen puhaltamista kaikille hoitajakollegoille ja neuvottelijoille!

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kiitos kommentista. Tämä on uskomatonta, mutta kieltojen aiheuttama reaktio oli arvattavissa. Samoin toivotan jokaiselle tsemppiä viedä tavoitteet maaliin.

Käyttäjän Maria kuva

Jatkuvat ylityöt ajavat ihmisen uupumaan, josta taas seuraa se, että he jäävät sairaslomalle, pahimmillaan pitkälle sellaiselle. Tämä taas tietää muille ylitöitä, ja sen seurauksena uupumista ja sairastumista...

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Ihan totta. Siitä seuraa helposti kierre. Kunta-alan hoitajilla on korkeat sairauslomaluvut.

Käyttäjän O.J. kuva

Täysin oikeaa toimintaa. Teette tärkeää työtä, päättäjien ja työnantajien on todellakin syytä herätä korjaamaan työoloja ja palkkoja asiallisempaan suuntaan!

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kiitos. Toivossa on eletty 90-luvun lamasta saakka.

Käyttäjän Tiina Ketola kuva

Hienoa että Tehy ja Super ottivat tämän vastuunkantoa osoittavan askeleen.
Antamalla asioiden kurjistua potilasturvallisuus vaarantuu yhä suuremmassa määrin ja tekee pikkuhiljaa riskien hallinnasta mahdotonta.
Mutta juuri näin, hallitulla tilanteen valottamisella, arvokas asia saa ansaitsemansa huomion ongelmien tullessa konkreettisina esiin.
Ainut asia mitä lähtisin moittimaan on ajoitus. Miksi vasta nyt?
Kiitokseni kaikille hoitajille arvokkaasta panoksesta ihmisten hyvinvointiin

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Hyvä kysymys, miksi vasta nyt. Hoitajien työskentelykulttuurissa on varmaan aljon venymistä ja virallisten reittien käyttämistä muutoksen mahdollistamiseksi. Siihen kuluu valitettavasti paljon aikaa, joskus kieltämättä liiaksikin.

Käyttäjän Kimmo Topi kuva

Kun luin tuosta "saavutetusta" neuvottelutuloksesta, niin ajattelin ensimmäiseksi että taas laitetaan hoitajat riviin pienellä bonuksella.
Tuntuu siltä että nimenomaan tujjotetaan ns tulokseen eikä siihen että moniin asioihin on jo pitkään vaan reagoitu (kun tilane on jo huono) eikä ennakoitu niin kuin olisi tarpeen hyvässä potilasturvallisuuteen tähtäävässä hoitotyössä.
Raha yksin ei ratkaise vaan riittävät henkilöstöresurssit ja järkevät mitoitukset hoitoisuuden perusteella.

Jaksamista arkeen ja turvallista hoitotyötä jatkossakin.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Täysin samaa mieltä, että tarvitaan riittävät henkilöstöresurssit ja järkevät mitoitukset mitattuna potilaiden hoitoisuudella. Siihen on olemassa hyvät ja testatut menetelmät. Miksei tuloksia uskota? Onko kyseessä aina vain raha?