Joululistat jakavat rajusti hoitajien mielipiteet

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Yksi asia on varma. Kolmivuorotyössä joululistat jakavat rajusti hoitajien mielipiteet. Moni lapseton ajattelee kauniisti. He ovat mieluusti joulunpyhät töissä. Silloin perheelliset työkaverit voivat viettää ikimuistoisia jouluja lasten tai lastenlastensa kanssa kotona. Tenkkapoo tulee, kun elettä odotetaan automaattisesti lapsettomilta hoitajakollegoilta vuosi toisensa perään.

Olen itse nuorena hoitajana kuullut useasti seuraavat sanat: sinähän voit perheettömänä olla seuraavat joulunpyhät töissä. Sen ajatteleminen saa vieläkin sapen kiehumaan. Kyllä sinkullakin on oikeus viettää joskus joulua. Kaikilla on jonkinlainen perhe. Toisaalta, joulunpyhänsä saa viettää vaikka yksinään kotona tunnelmoiden ja rentoutuen. Eivätkä kaikki edes vietä joulua, mutta voivat haluta pyhänäkin vapaa- ja lomapäiviä ilman sen kummempaa syytä.

Joululistaharmonia on äkkiä pilalla samasta syystä kuin moni parisuhde, rahan vuoksi. Joulun ja uudenvuoden pyhävuoroista nimittäin maksetaan ihan mukavasti lisiä. Perheellinenkin voi haluta olla vain aattoillan kotona ja muuten töissä, jos sitäkään. Pyhävuorojen lisätuloilla kun voi hankkia perheen paketteihin ja joulupöytään enemmän täytettä. Voiko sillä syyllä kampittaa työvuorosuunnittelussa sinkut tai joulusijaiset viettämään pyhäpäivät ja viikonloput koteihinsa?

Todennäköisesti tiukimmat tilanteet nähdään, kun kaikkiin pyhävuoroihin on ylitarjontaa hoitajista. Siksi osastolla voi käydä jo syyskuusta lähtien kuhina, ja voi lentää muutama tiukka kommenttikin kollegoiden suuntaan. Sitten alkaa lääkelaskujakin tarkempi titraaminen. Työpaikoilta löytyy listauksia, joihin on kaivettu koko henkilökunnan pyhävuorot usean vuoden ajalta. Vähiten niitä tehnyt ”voittaa” joulunpyhiä itselleen. Toisaalta tiedän, että ylitarjontatilanne on ratkaistu joskus myös arvalla.

Osalla hoitajista on työvuorojen suhteen lunkimpi asenne. He tekevät niitä vuoroja, joita työvuorolistaan sattuu tulemaan. Heidän mielestään jokainen aikuinen ihminen on kolmivuorotyön vastaanottaessaan sitoutunut tekemään vaihtelevia vuoroja. Joulu, uusivuosi, hiihtoloma, pääsiäinen tai juhannus. Aivan sama heille.

Moni edellä mainituista hoitajista toteaa, ettei joulun viettoa tarvitse sitoa tiettyyn päivään. Joulua voi viettää myös välipäivinä, he fiilistelevät. Yhä useammin näkee, että joululahjat hankitaan joulukaupan alennuksista, jolloin jouluaattoa voidaan lykätä vaikka yli uuden vuoden. Joulu kun saa nykyään olla juhlijansa näköinen.

Joululistojen kanssa vouhkaamiseen kyllästyneet ovat ottaneet käyttöön kristillisen tasajaon. Jokainen hoitaja voi odottaa olevansa esimerkiksi joka toisen joulun töissä. Silloin joululistat kulkevat kuin juna, joten tulevatkin vuodet ovat ennakoitavissa. Jako koetaan reiluna jokaista hoitajakollegaa kohtaan, koska samat henkilöt eivät ole vuosia putkeen vapaalla tai töissä. Esimerkiksi erotilanteen jälkeen lapset voivat viettää vuoroin joulua toisen vanhemman luona.

Joululistajako voidaan tehdä myös joulunpyhien ja uudenvuoden välillä. Puolet hoitohenkilökunnasta on vuosittain jommankumman töissä. Paras tilanne tietenkin on, jos hoitohenkilökunnan toiveet menevät yhteen kuin iso palapeli. Silloin löytyy tekijöitä eri vuoroihin, mutta asian voi vielä monimutkaistaa onnistunut joulusijaisten rekrtointi. Heilläkin voi olla omat toiveensa joululistalla työskentelyyn. 

On myös työpaikkoja, joissa mandaatti on luovutettu pomolle. Jollei halukkaita löydy tiettyihin pyhäajan vuoroihin, niin nakki napsahtaa. Siis niille, jotka eivät ole olleet edellisinä vuosina pyhätöissä. Se koetaan usein reiluksi johtamiseksi. Toki esimies on loppujen lopuksi vastuussa siitä, että jokaisesta työvuorosta löytyy läpi vuoden tarvittava määrä hoitajia.

Niin paljon mahtuu työpaikoille mielipiteitä joulunpyhistä kuin on hoitajiakin. Siksi olen vakuuttunut, ettei tätäkään joulun odotusta ja joululistojen laadintaa hoideta kaikkialla maassa ihan vaan rauhallisena järjestelykysymyksenä. Sen verran joululistat jakavat hoitajien mielipiteitä.

Lue myös: 10 vuorotyön hyvää puolta hoitotyössä

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.