Kiitos sinulle, kolmivuorotyötä tekevän hoitajan puoliso

Saan usein kahvitauoilla kuulla ihania tarinoita kolmivuorotyötä tekevien hoitajien puolisoista. Tämä on kiitoskirje heille.

Kuva: Istock

Ensimmäiseksi haluan antaa sinulle ison halauksen. Sinä olet se ihana kumppani, josta kuulen kahvitauoilla arkisia tarinoita. Toivottavasti saat kuulla yhtä usein kuin minä, miten ihana sinä olet.

Tiedän, että elämäsi kolmivuorotyössä olevan hoitajakollegani kanssa on yhtä aikataulusirkusta. Hoitajat elävät muutaman viikon pätkissä työvuoroviidakossa, jota hallitsevat vapaapäivätoiveet, lomalistat ja vuoronvaihtopyynnöt. 

Hoitajan puolisona olet ansainnut oman supervoimakruunusi – et pelkästään siksi, että jaksat tukea kumppaniasi, vaan myös siksi, että olet mestari sovittamaan omat suunnitelmasi usein muuttuviin aikatauluihin. 

Hoitotyöstä on tullut yhä nopeatempoisempaa. Sinä tunnet nahoissasi vuosia jatkuneen hoitajapulan, säästötoimet ja kolmivuorotyön vaikutukset sosiaaliseen elämäänne. Siitä puolisosi tuntee välillä piston sydämeessään. Hän tuskin toivoo, että työstressi näkyisi sinulle kotona, mutta toisin voi välillä käydä.

Olet se kallio, johon hoitajakollegani voi tukeutua pitkän työpäivän jälkeen. Sinä ymmärrät, että hänen työnsä on vaativaa ja palkitsevaa, mutta myös uuvuttavaa. Sinä olet se, joka kuuntelee, kun hän kertoo raskaasta työvuorosta, naurat hänen kanssaan hauskoille sattumuksille ja tarjoat olkapääsi, kun päivä on ollut raskas.

Jos myrsky kanssasi kotona repeää, se näkyy myös kollegani käytöksessä työpaikalla. Siksi toivon teille kaikkea hyvää. Sitä, että ajallaan leppyisit, antaisit teille tilaa kasvaa ja tulisit vastavuoroisesti rakastetuksi.

Hoitotyö on maailman paras ammatti, mutta viime vuosina se on vienyt meiltä hoitajilta mehut. Olemme eläneet töissä yhtä sote-uudistusten, muutosneuvottelujen ja poikkeusaikojen myllerrystä. Täytyy rehellisesti sanoa, että olet rohkein tyyppi jonka tunnen, jos olet tukenut puolisoasi läpi näiden kaikkien muutosvaiheiden.

Hoitajan ammatti on yksi Suomen arvostetuimmista ammateista. Silti ihmiset näkevät harvoin hoitotyön kulisseihin ja hoitajan vapaa-aikaan. Siksi emme osaa aina riittävästi arvostaa sinua ja pukea sanoiksi sitä, kuinka tärkeä olet. 

Vaikka elämä kolmivuorotyön aikataulussa on joskus hullunmyllyä, niin toivon, että te selviätte yhdessä kaikesta. Kiitos siitä, että olet hoitajakollegani puoliso.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.