Yön sankarit

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Maailma pyörii yhä enemmän 24/7/365. Siksi entistä useampi ihminen saa tai joutuu tekemään yövuoroja. Yön pimeydessä työskentelee muun muassa vartijoita, poliiseja, autonkuljettajia, baarimikkoja, siistijöitä, toimittajia, kirjailijoita, lääkäreitä ja hoitajia.

Yövuorot eivät ole vain leppoista jutustelua. Töitä tehdään ihan tosissaan. Esimerkiksi sairaalassa potilaat kaipaavat hoitajia myös öisin.

Osaa potilaista valvottavat sairaudet ja osa jännittää tulevia päiviä. Moni nukkuu huonosti vieraassa paikassa tai pelkää kolkkoa sairaalaa.

Kolmivuorotyötä tekevälle sairaanhoitajalle yövuoro on yksi työvuoroista. Päivisin toimivia yhteiskunnan palveluita ei ole aina öisin saatavilla. Siksi öisin tarvitaan usein erityistä näppäryyttä, tietotaitoa ja luovuutta, jotta kaikki työt saadaan tehtyä.

Perustöiden ohessa yövuorossa tutustutaan tarkemmin esimerkiksi potilaiden hoitohistoriaan, tehdään kinkkisiä hoitopäätöksiä ja opiskellaan. Yövuoro voi tarkoittaa myös päivystyspotilaiden ja erityistä huomiota vaativien potilaiden hoitoa.

Nykyisin yövuorolle on sälytetty myös lisätehtäviä, kuten pyykkivuoroja, paikkojen siistimistä, varastojen ja lääkkeiden järjestämistä, tilausten tekemistä ja ties mitä. Ne tehdään yksin tai pienen tiimin kanssa.

Lisäksi yötyö kuormittaa kehoa ja mieltä. Aamun työtunnit hoidetaan väsymystilassa, joka vastaa kevyttä humalatilaa. Joku voi joutua tekemään töitä jopa henkensä kaupalla.

Toisille yövuorot sopivat, illanvirkuille muita paremmin. Ikääntyessä yövuorot tosin alkavat vaatia lisävoimia rasituksesta palautumiseen. 

Yövuoroissa puurtaville ihmisille on nostettava hattua. Heidän aloittaessaan työvuoronsa muut ihmiset voivat mennä rauhassa ja hyvillä mielin nukkumaan.

Öitä!

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.