Tehohoitaja ja seksuaalineuvoja Sanna Nerjanto: ”Hyväksy muutos itsessäsi on neuvo, joka sopii kaikille”

Tehohoitaja Sanna Nerjanto on aloittanut Tehy-lehden bloggaajana. Vapaa-ajallaan hän harrastaa tankotanssia, sillä se nollaa hyvin pään.

Kuvateksti
Kuva: Pasi Leino

Sanna Nerjanto, pidät uutta Tehokas-blogia ja työskentelet Tyksissä teho-osastolla. Millaiset hetket saavat ajattelemaan, että olet juuri oikeassa työssä?

Olen vaihtelunhaluinen, ja tehohoidossa ei ikinä tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Potilaalta saatu kiitos sykähdyttää aina, sillä olemme mukana ikävissä elämäntilanteissa. Myös se jää mieleen, jos omainen kiittää meitä, vaikka potilas on kuollut. Silloin omaiselle on jäänyt olo, että kaikki on tehty ja luottamus hoitoon ja henkilökuntaan on säilynyt.

Entä milloin tuntuu, että nyt saa riittää?

Aggressiivista käytöstä on joskus vaikea hyväksyä, vaikka tietääkin, että potilas on sairas eikä oma itsensä. Joskus myös jotkut kamalat tapaukset saavat aikaan ristiriitaisia tunteita. Koko työyhteisöllä oli pohdinnan paikka, kun kolme vuotta sitten hoidimme Turun terrori-iskun puukottajaa. Onneksi saimme paljon tukea esimiehiltä ja keskusteluapua sairaalapastoreilta ja työpsykologeilta.

Olet myös työnohjaaja ja seksuaalineuvoja. Mikä yhdistää ­eri ammattejasi?

Katson samaa asiaa eri vinkkelistä. Keskiössä on aina ihminen. Muut ammatit ovat hyvää vastapainoa teho-osastotyölle. Aina ei tarvitse elvyttää vaan välillä voi auttaa vain puhumalla ja kuuntelemalla. Se on viehättävää.

Millaisen seksuaalineuvon voisit antaa ihan kaikille?

Kunnioita itseäsi ja muita. Hyväksy muutos – myös itsessäsi. Kun sen omaksuu, pärjää sekä seksuaalisuuden alueella että muussa elämässä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Harrastan esimerkiksi tankotanssia. Se on haastavaa ja vaatii voimaa ja kestävyyttä. Kun yhden asian oppii, uusia on edessä. Tankotanssiessa ei voi ajatella muuta. Se nollaa hyvin.

Miten kuvaisit koronakevättä teholla kolmella adjektiivilla?

Enää en käytä sanaa pelottava. Yllättävä, jännittävä ja opettavainen. 

Tutustu Tehokas-blogiin:
Koronapilvessäkin voi olla hopeareunus
Johtajaksi ei synnytä – siihen kypsytään!
Sateenkaaren väreissä syksyyn
Kuka vastaa työilmapiiristä
Nainen, milloin viimeksi suutuit?
Naisten palkoissa näkyy yhä historian vaikutus - joko siitä voitaisiin päästä eroon?
Vapaa-ajan ammattilainen

Lue lisää:
Näin kevät eteni koronan etulinjassa – tehohoitaja Sanna Nerjanto piti päiväkirjaa raskaista työpäivistään