Wärtsilän entinen markkinointipäällikkö: ”Sisäinen kompassi ohjasi hoitoalalle”

Virosta lähtöisin oleva Kärt Aavik joutui rakentamaan identiteettinsä uudelleen, kun hän saapui teininä opiskelemaan Suomeen. Nyt Wärtsilän entinen markkinointipäällikkö rakentaa uutta ammatti-identiteettiä sairaanhoitajana.

Kuvateksti
Wärtsilässä työskennellessään Kärt Aavik sai toimia työhyvinvointilähettiläänä. Samalla kasvoi halua vaihtaa hoitoalalle. Kuva: Mikko Lehtimäki

Vaasalainen Kärt Aavik, 45, teki uraa Wärtsilän markkinoinnissa ja viestinnässä Vaasassa 15 vuotta. Erilaisten voimalaratkaisujen markkinointi vaati paljon reissaamista maailmalla, etenkin Lähi-idässä ja Aasiassa.

Kärt nautti, kun sai tehdä töitä erilaisten ihmisten kanssa eri puolilta maailmaa.

”Ison yrityksen sisällä syntyy omia alakulttuureitaan. Sellaiseen kuuluminen on vähän kuin kuuluisi perheeseen.”

Wärtsilän virallinen työkieli on englanti, mutta Vaasan yksikössä puhuttiin myös suomea ja ruotsia. Kärtin äidinkieli on viro ja hän arvelee yhä ymmärtävänsä myös venäjää.

”Siihen saimme vahvaa opetusta Neuvostoliiton aikana.”

Kärt saapui Suomeen 15-vuotiaana vuonna 1990. Viro oli silloin itsenäistymisen kynnyksellä. Vanhempien ajatuksena oli lähettää tytär epävarmoja aikoja turvaan Suomeen. Kärt meni puutarhaoppilaitokseen Kempeleelle opiskelemaan floristiksi.

Kaikki ei mennyt kuten Kärt oli kuvitellut. Ensimmäiset puoli vuotta hän yritti selvitä sanakirjan kanssa.

”Osa ihmisistä oli todella epäluuloisia minua kohtaan. Siihen aikaan oli vaikeaa olla nuori nainen Virosta. Kerran yksi rajavartija naureskeli, että vai muka opiskelemaan sitä ollaan tulossa. Se oli erittäin epämiellyttävää.”

Koska Kärt oli alaikäinen, hänellä oli suomalainen huoltajaperhe. Kotiin tyttö oli yhteydessä kirjein ja puhelimitse.

”Opiskelijoiden asuntolan käytävän seinällä oli kolikkopuhelin. Vanhempani saattoivat soittaa siihen, tai sitten soitin itse. Puheluun tarvittiin kourallinen viiden markan kolikoita.”

Vuoden Suomessa oltuaan Kärt meni Seinäjoelle työharjoitteluun. Hän pääsi samaan paikkaan myös oppisopimuskoulutukseen. Samalla hän aloitti iltalukion.

”Siitä lähtien olen opiskellut ja tehnyt samalla töitä.”

2000-luvun alussa Kärt aloitti Vaasassa avoimessa yliopistossa johtamiseen liittyvät opinnot. Päätoimiset opinnot kauppatieteellisessä tiedekunnassa hän aloitti 2002. Pääaineekseen hän valitsi kansainvälisen johtamisen linjan.

”Minua kiinnosti taloustieteessä humanistinen vaihtoehto.”

Työ Wärtsilässä sai uuden ulottuvuuden vuonna 2016. Kärt sai tehtäväkseen toimia varsinaisen työnsä lisäksi työhyvinvointilähettiläänä. Työnantaja antoi tehtävään koulutuksen. Lähettiläs teki yhteistyötä työterveyshuollon ja esimerkiksi mielenterveysyhdistysten kanssa ja kannusti tiimejä tekemään hyvinvointisuunnitelmia.

”Tästä sivuroolistani tuli tärkeä. Lapseni olivat jo sen ikäisiä, että aloin miettiä uusia uria.”

Kärt ajatteli, että nyt on oikea heti vaihtaa alaa, sillä työuraa voisi olla ­jäljellä yli 20 vuotta. Hän haki ­opintovapaata ja pääsi opiskelemaan sairaanhoitajaksi ammattikorkeakoulu Novian englanninkieliselle linjalle vuonna 2018.

”Alan valintaan vaikutti rakkauteni ihmisten mielenterveyden tukemiseen.”

Kärtillä on aiheesta omakohtaista kokemusta. Kymmenisen vuotta Suomeen asettumisen jälkeen hän sai ensimmäisen lapsensa, jonka jälkeen hän kärsi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

”Pääsin psykoterapiaan, joka auttoi. Jälkeenpäin ajatellen olisin tarvinnut apua myös tultuani Suomeen 15-vuotiaana, mutta silloin sitä ei ollut saatavilla.”

Sairaanhoitajaopintojen alku tuntui Kärtistä välillä jopa pelottavalta. Markkinointipäällikkönä hän oli rakentanut vahvan ammatti-identiteetin, mutta nyt se oli rakennettava uudestaan.

”Uuden ammatti-identiteetin rakentaminen vaatii tervettä nöyryyttä”, hän miettii.

Kärt on tehnyt opintoja teinivuosistaan saakka yhtä aikaa töiden kanssa, mutta nyt hän on saanut olla ensimmäisen kerran kokopäiväinen opiskelija. Hän on nauttinut opiskelusta kansainvälisessä ilmapiirissä. Opiskelijoita on muun muassa Afrikan maista, Keski-Euroopasta, Yhdysvalloista ja Filippiineiltä.

”Olen niin tottunut olemaan teke­misissä eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa, että minulla on ollut kotoisa olo.”

Opinnoista on kesän jälkeen jäljellä enää viimeinen harjoittelujakso. Tulevana kesänä Kärt menee kesätöihin kolmannen kerran onkologian vuodeosastolle Vaasan keskussairaalaan. Hän kehuu osaston työilmapiiriä ja sanoo pitävänsä työstä potilaiden ja omaisten kanssa. Osaston potilaista moni on saattohoitovaiheessa, jolloin työssä korostuu henkinen tuki ja kipujen hallinta.

”Potilaan ei tarvitse pelätä henkistä ja fyysistä kärsimystä. Vaikka elämää ei ole paljon jäljellä, minun tulee hoitajana varmistaa potilaan elämänlaatu.”

Sairaanhoitajan ammatti tarjoaa monia mahdollisuuksia. Työterveydenhuollossa Kärt voisi hyödyntää liiketalouden osaamista ja kokemusta työhyvinvointilähettiläänä. Myös ulkomailla työskentely on vaihtoehto.

Kärt pitää itseään holistisena sairaanhoitajana.

”Minua kiinnostaa ennen kaikkea hoitotyö, jossa potilas otetaan huomioon kokonaisuutena ja huomioidaan myös läheiset ja potilaan elämäntilanne.”

Sairaanhoitajan opintojen ohella Kärt on opiskellut ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Hän on kokenut sen täydentävän osaamistaan.

”Minulla on tarve auttaa. Se on sisäisen kompassini suunta.”

Huhtikuussa Kärt sai mieluisan tiedon. Hän sai opiskelupaikan Uumajasta, jossa hän aloittaa ensi syksynä psykologian maisteriohjelmassa.

”Opinnot jatkuvat psyykkisen hyvinvoinnin saralla.”

Kärt Aavik

Parasta ennen:

”Kansainvälinen työ, eri kansallisuuksista koostuva työyhteisö ja asiakaskunta sekä mahdollisuudet vaikuttaa työyhteisön kehittämiseen.”

Parasta nyt:

”Potilaiden ja heidän läheistensä kohtaaminen ja tukeminen.

Lue myös:

Työttömästä bioanalyytikoksi: ”Valmistumisen jälkeen ei tarvitse kantaa huolta työllistymisestä”