Terveydenhoitaja Karla Loppi: ”Jos ottaa painon puheeksi, pitää olla tarjottavana jotain houkuttelevaa”

Terveydenhoitaja Karla Loppi työskentelee äitiys- lastenneuvolassa Helsingissä.

Kuvateksti
Terveydenhoitaja Karla Loppi ei punnitse ja mittaa väkisin. Kuva: Vilja Harala

"Vastaanotolleni saa jokainen tulla sellaisena kuin on ja sellaisena saa myös pysyä. On tärkeä saada asiakas kokemaan, että olemme samalla puolella.

Odottavan äidin lähtöpaino ja painoindeksi ovat tärkeää taustatietoa esimerkiksi mahdollisen raskausdiabeteksen vuoksi, ja siksi painoa seurataan jokaisella käynnillä.

Joissakin äideissä painonnousu aiheuttaa kielteisiä tunteita. Rauhoittelen muistuttamalla, että raskaudenaikainen painonnousu kuuluu asiaan.

Syömishäiriötaustaiset äidit eivät halua tietää painoaan, ja kaikki eivät mittauksiin suostu. Kunnioitan heidän toivettaan.

Jos äiti on raskauden alkaessa ylipainoinen, kysyn, mitä hän ajattelee asiasta. Jos hän haluaa hallita painoaan raskauden aikana, ehdotan raskausdiabetesruokavaliota. Moni on valmis tekemään elämäntapamuutoksia raskauden aikana.

Vuoden kuluttua synnytyksestä äiti pitäisi punnita ja tehdä riskiarvio diabeteksesta. Koen, että tässä vaiheessa painoa on vaikea ottaa puheeksi yksittäisenä asiana. Asia on helpompi, jos asiakas ottaa sen puheeksi itse.

Helsingissä on ylipainon hoitopolku, jossa on työkaluja sekä puheeksiottamiseen että ohjaamiseen. Tarjolla on myös ravitsemusterapeutin vetämiä ryhmiä. Valitettavasti elämäntapaohjaukselle on neuvolan arjessa aivan liian vähän aikaa.

Jos ottaa painon puheeksi, pitää olla tarjottavana jotain tosi houkuttelevaa. Ei voi vain sanoa, että tee asialle jotain.”

Lue lisää:

”Hoida, älä moralisoi” – ylipainosta on turha puhua, jos ei ole aikaa auttaa