Hoitajien voitto: Raskaussyrjintä loppui Vaasassa

Marjaana Holmin ja Annika Silorinteen neljän vuoden oikeustaistelu poisti laittoman käytännön Vaasan keskussairaalassa.

Kuvateksti
Annika Silorinne (vas.) ja Marjaana Holm kannattelivat toisiaan pitkän oikeustaistelun aikana. Kuva Mikko Lehtimäki.

Vaasalaiset sairaanhoitajat Marjaana Holm ja Annika Silorinne tutustuivat asianajotoimistossa vuonna 2012. Vaasan keskussairaalassa työskennelleet sairaanhoitajat joutuivat hakemaan oikeudesta apua, kun työnantaja ei ollut uusinut heidän määräaikaisia työsuhteitaan raskauden vuoksi.

Yhteistä oli myös se, että työnantajan toiminta ei tullut kummallekaan yllätyksenä. Vaasan keskussairaalassa oli yleisenä linjauksena, että määräaikaisen työntekijän pitää olla ”työkykyinen”.

Molemmat tiesivät, että työnantaja toimi väärin. Kumpikin oli päättänyt jo etukäteen ryhtyä toimeen, jos joutuisi syrjityksi raskautensa ja sukupuolensa vuoksi. Tasa-arvolaki kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän.

Naiset olivat olleet töissä sairaanhoitopiirissä neljä vuotta ennen äitiysvapaata. Annika työskenteli sairaanhoitajana. Marjaana oli lähihoitaja ja opiskeli samalla ensihoitajaksi. Annikalla oli ollut 13 määräaikaista työsopimusta, Marjaanalla 15.

Tervetuloa töihin äitiysvapaan jälkeen, kuului työnantajan viesti, kun Marjaana ja Annika yrittivät jatkaa työsuhteitaan tultuaan raskaaksi. Silloin naiset ottivat yhteyttä pääluottamusmies Kim Bergiin.

– Kyseessä on niin suuri epäkohta suomalaisessa työelämässä, että jonkun piti tehdä sille jotain, Annika sanoo.

– Omista oikeuksista on pidettävä kiinni itse. Kukaan muu ei sitä tee, Marjaana miettii.

Loppuraskaus, synnytys ja vauva-aika veivät ajatukset hetkeksi muualle. Annikan taistelutahto nousi uudelleen, kun hän luki Tehy-lehdestä jutun, jossa raskautensa vuoksi irtisanottu määräaikainen työntekijä kertoi tarinansa.

Kun saa lapsen, pitäisi saada olla täysillä onnellinen.

Sairaanhoitaja Annika Silorinne

Marjaana puolestaan otti yhteyttä Tehyn suosittelemiin asianajajiin, kun vauva oli hiukan kasvanut.

– Yksi toimisto vastasi, että tervetuloa tänne. Täällä on kaksi muutakin samasta työpaikasta.

Kanteen Vaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää vastaan nosti loppujen lopuksi kolme sairaanhoitajaa kesällä 2013.

Sairaanhoitajat voittivat käräjäoikeudessa 2015, mutta työnantaja valitti hovioikeuteen. Valitus pitkitti prosessia niin, että lopullinen tuomio saatiin marraskuussa 2016.

Hovi piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan, joten työnantaja joutui maksamaan sairaanhoitajille korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ja hyvitystä syrjinnästä. Kuntayhtymä joutui maksamaan myös syrjittyjen oikeudenkäyntikulut.

Hovin tuomio helpotti ja tuotti iloa. Kaksi oikeusinstanssia on vahvistanut syrjinnän.

Vaikka tietää, että syrjintää tapahtuu, omalle kohdalle tullessa se sattuu.

Marjaana Holm

Naiset ovat ystävystyneet oikeusprosessiin kuluneiden neljän vuoden aikana. He ovat tukeneet toisiaan ajoittaisina epävarmuuden hetkinä.

Oikeudenkäynnit jännittivät ja ahdistivat, mutta antoivat samalla kokemusta ja lujittivat itsetuntoa. Vain saman kokenut ymmärtää, miten raskas prosessi on kyseessä. Asia vaivaa koko ajan taustalla.

– Olen tyytyväinen, että jaksoin tämän loppuun asti. Ikinä en olisi tosin uskonut, että joudun tällaiseen tilanteeseen. Kun saa lapsen, pitäisi saada olla täysillä onnellinen ja kaiken pitäisi olla hyvin, Annika sanoo.

– Vaikka tietää, että syrjintää tapahtuu, omalle kohdalle tullessa se sattuu, Marjaana jatkaa.

Naisten kärvistely paransi kollegoidenkin asemaa. Vaasan keskussairaala muutti käytäntöjään jo oikeusprosessin aikana. Parannusta on tullut myös tuomion jälkeen, ja hallintoylihoitajakin on vaihtunut.

Marjaanan ja Annikan elämä on tällä hetkellä mallillaan. Annika opiskelee hallintotieteitä Vaasan yliopistossa. Marjaana työskentelee vastaavana sairaanhoitajana yksityissektorilla.

 

Mitä laki sanoo?

  • Määräaikainen työsuhde on sallittu, kun työntekijälle tarjotaan ajallisesti rajattu tehtävä, kuten sijaisuus. Myös kausiluonteinen tilapäinen työ tai yksittäinen tehtävä, kuten projekti, ovat sallittuja määräaikaisuuden perusteita.
  • Työvoiman jatkuva tarve, työtehtävien pysyvä luonne tai työpaikan jatkuva toiminta osoittavat, ettei työnantajalla ole perusteltua syytä solmia määräaikaista työsopimusta.
  • Työsopimuslaki muuttui vuodenvaihteessa. Työnantaja saa palkata ilman perustetta enintään vuoden kestoiseen määräaikaiseen työsuhteeseen työntekijän, joka on ollut yhtäjaksoisesti 12 kuukautta työttömänä.
  • Työsopimusta ei saa jättää uusimatta raskauden takia. Tasa-arvolaki kieltää sen.

21.9.2017 klo 10.30 korjattu nimi.