Lääkeneuvoja potilaillesi – Näin säilytät lääkkeitä helteellä

Lääkkeet säilyvät yleensä 2–5 vuotta, ja pääsääntöisesti ne ­kestävät ajoittaista hellettä. Tässä neuvoja lääkkeiden kotisäilytykseen kesällä.

Kuvateksti
Lääkkeet on parasta kuljettaa alkuperäispakkauksessa, jotta ne tunnistaa varmasti.
Kuva: iStock

1. Omassa pakkauksessa

Lääkkeet on syytä säilyttää omassa ­pakkauksessaan.

Lääkkeet säilyvät yleensä 2–5 vuotta, ja pääsääntöisesti ne ­kestävät ajoittaista hellettä. Monien lääk­keiden säilyvyys on tutkittu 30 asteeseen asti.

Ellei pakkauksessa ole erikseen ilmoitettu säilytyslämpötilaa, se säilyy hyvin alle 30 asteessa. Jos pakkauksessa on ”Älä säilytä yli 30 asteen” -merkintä, helle voi olla lääkkeelle haitallisempaa. 

Lääkkeitä ei kannata säilyttää suorassa auringonpaisteessa. Lääkkeiden säilytys­paikkaan voi laittaa lämpömittarin ja ­varmistaa näin, ettei lämpötila nouse liian ­korkealle.

2. Jääkaappiin vai ei?

Esimerkiksi insuliinit tai antibioottisilmätipat säilytetään jääkaapissa, sillä ne ovat herkkiä lämmölle.

Lääkettä ei pidä säilyttää jääkaapissa, jos pakkauksessa ei niin ohjeisteta. Kylmyys voi saostaa nestemäisiä ja voidemaisia lääkkeitä, jolloin oikean annoksen saaminen ei enää onnistu.

3. Teho säilyy

Lämpimässäkään säilytetyt lääkkeet eivät ole yleensä terveydelle vaarallisia.

Epäpuhtauksien määrä ei ehdi kasvaa liian suureksi, kun noudatetaan virallisia säilyvyysaikoja.

Myöskään lääkkeiden teho ei laske yleensä merkittävästi lämmön vaikutuksesta.

4. Lääke voi herkistää auringolle

Jotkin lääkkeet voivat herkistää auringon vaikutuksille, mistä on maininta lääkkeen tiedoissa. Iholle voi ilmaantua auringonpolttamaa muistuttava valoihottuma tai allerginen reaktio.

Suun kautta otettavista lääkkeistä muun muassa doksisykliinin, hydroklooritiatsidin, amiodaronin sekä vanhojen psyykenlääkkeiden, kuten klooripromatsiinin, on todettu herkistävän auringonvalolle.

5. Varmista apteekista

Yleensä helle ei vaikuta kiinteiden valmisteiden kuten tablettien tai kapseleiden ulkonäköön. Jos lääkkeeseen on tullut on silmin nähtäviä muutoksia, sitä ei pidä käyttää ennen kuin on kysynyt asiasta apteekista.

Lääke- ja emulsiovoiteet voivat muuttua lämmön vaikutuksesta juoksevammiksi.

Jos emulsiovoiteen eri aineosat erottuvat niin, että voideputkesta valuu avattaessa vettä, kannattaa kysyä neuvoa apteekista. 

6. Tien päällä

Matkoille lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan vain tarvittava määrä. Lääkkeet on parasta kuljettaa alkuperäispakkauksessa, jotta ne tunnistaa varmasti.

Jääkaappisäilytystä edellyttäviä lääkkeitä voi kuljettaa kylmäpussissa. Lääke ei saa päästä kuitenkaan jäätymään.

Lääkkeitä ei pidä jättää kuumaan autoon. 

Asiantuntijana erikoistutkija Marko Toivanen Fimeasta.