Vinkkejä helteeseen: tankkaa, tauota ja viilennä paita jääkaapissa

Helteisenä työpäivänä kannattaa kokeilla taukojen aikana kylmähaudetta.

Kuvateksti
Kun lämpötila nousee työtilassa 28 asteeseen, tarvitaan kymmenen minuutin tauko kerran tunnissa. Kuvitus: Pia Hietamies ja iStock

Paino ja pissaaminen mittareina

Mitä korkeampi ilman lämpötila on, sitä enemmän elimistö haihduttaa nestettä. Fyysinen työ, suojavarusteet ja ilman kosteus lisäävät nestehukkaa. Jano ja harventuneet vessareissut kertovat nestetasapainon järkkymisestä. Painonlasku ja väsymys ovat hälyttäviä merkkejä.

Tankkaus tarpeeseen

Kovassa helteessä voi juoda 1–2 desilitraa nestettä 3–4 kertaa tunnissa. Yletön juominen voi alentaa veren natriumiumpitoisuuden vaarallisen alhaiseksi. Marjamehu sekä kohtuullisesti sokereita ja suoloja sisältävät urheilujuomat sopivat hellejuomiksi. Liian makea juoma imeytyy hitaasti: 2 ruokalusikallista sokeria litraa kohti on sopivasti. Jääkylmä vesi ja kuplavesi voivat krampata vatsassa.

Mukavasti mikrokuiduissa

Tiukka vaatetus haittaa hikoilua, joten kuumassa kannattaa pukeutua tavallista väljempiin vaatteisiin. Mikrokuitu on puuvillaa mukavampi materiaali. Se päästää kosteuden haihtumaan iholta. Jos työkaverit sallivat, tuo puhdas paita pussissa taukotilan jääkaappiin ja vaihda se päällesi kesken vuoron.

Paikka paussille

Kun lämpötila nousee työtilassa 28 asteeseen, tarvitaan kymmenen minuutin tauko kerran tunnissa. Yhdessä sovittu tauon paikka ja nimetty passari auttavat pitämään pausseista kiinni. Sulje työtilan sälekaihtimet ja turhat sähkölaitteet. Laita ikkunat kiinni, jos huoneessa on koneellinen ilmanvaihto.

Palautumiselle lisäaikaa

Kuumasta työstä palautuminen kestää tavallista kauemmin. Liikunta on hyvä palautumiskeino, kunhan sen ja työn väliin jää aikaa levätä, syödä ja juoda. Rankka liikunta kannattaa ajoittaa aamun ja illan viileimpiin tunteihin. Muuten se voi lisätä jo olemassa olevaa nestehukkaa.

Verisuonille viileää

Hakeudu tauoilla varjoon ja viileämpään tilaan. Kostuta pikkupyyhe kylmällä vedellä ja tee siitä kylmähaude niskalle, kaulalle ja otsalle. Laita jalat ja kädet hetkeksi vilpoiseen veteen. Säännöllinen syöminen auttaa jaksamaan. Smoothie ja salaatit solahtavat alas lämmintä ruokaa helpommin.

Asiantuntijoina erikoistutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitokselta ja sairaanhoitaja Venla Rönkkö Husin Palovammakeskuksesta.

Teksti Virve Järvinen

Lue lisää:

Hoitajia hikoiluttaa – työnantajan pitää minimoida helteen haitat