Avi: Jyväskylä on korjannut päiväkotien mitoituksen

Päiväkodeissa on nyt Jyväskylässä riittävästi aikuisia.

Kuvateksti
Alle 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla yhtä aikaa läsnä enintään 12 lasta. Kuva: iStock

Jyväskylä on avin mukaan rekrytoinut päiväkoteihinsa 38 uutta lastenhoitajaa vakituisiksi varahenkilöiksi. Lisäksi varhaiskasvatuspalveluissa työskentelee 115 erityisavustajaa, joilla on pääsääntöisesti kelpoisuus varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin.

Jyväskylän kaupunki sai avilta joulukuussa 2018 huomautuksen varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisestä.  Avi määräsi korjaamaan ryhmäkoot sekä kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olevan henkilöstön mitoituksen säädösten mukaiseksi.

Huomautuksen perusteella Jyväskylä lisäsi vakituista varahenkilöstöä. Myös ohjeistuksia kerrattiin ja päivitettiin sekä tarkennettiin tietojärjestelmien käyttöä. Avilla ei ole ollut uudessa tarkastuksessa enää huomautettavaa.

Päiväkodissa tulee varhaiskasvatuslain mukaan olla kasvatusvastuullisia aikuisia riittävästi suhteessa lapsien määrään, heidän ikäänsä ja varhaiskasvatuksessa päivittäin viettämäänsä aikaan. Tämä tarkoittaa, että lasten sekä kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olevan henkilöstön läsnäoloja lasketaan koko päiväkodin tasolla.

Yhdessä ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea kasvatusvastuullista henkilöä vastaava määrä lapsia. Esimerkiksi yli 3-vuotiaiden kokopäiväryhmässä voi yhtä aikaa olla paikalla 24 lasta. Alle 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla yhtä aikaa läsnä enintään 12 lasta.

Tehyn pääluottamusmies Jaana Pollari otti mitoitusongelman esiin työnantajan kanssa useasti, mutta turhaan. Vanhempien kantelu aviin auttoi.