Hoitoalan lomautukset lähellä 90-luvun laman lukemia

Pandemian vanavedessä hoitoalan lomautukset tulivat kertarysäyksellä. Terveydenhuoltoalan työttömyyskassan johtaja kehottaa kärsivällisyyteen hakemuspäätöstä odottaessa.

Kuvateksti
Mitä tarkemmat liitteet hakemuksesta löytyvät sen käsittelyn alkaessa, sitä varmemmin päiväraha saadaan maksuun. Jos hakemuksesta puuttuu liitteitä, niitä pyydetään hakijalta. Kuva: iStock

Vuodet eivät ole veljeksiä. Kuka olisi vuosi sitten arvannut korona-pandemian tulevan ja mitkä ovat tehyläisten työttömyysluvut tänä kesänä? Vuosi 2019 oli käytännössä täystyöllisyyden aikaa.

 Lomautukset ovat räjähtäneet käsiin, sanoo terveydenhuoltoalan työttömyyskassan johtaja Markus Rantanen.

Luvut puhuvat puolestaan. Kun viime vuonna terveydenhuoltoalan työttömyyskassasta maksettiin koko vuoden kuluessa 277 lomautetulle jäsenelle päivärahaa, niin nyt maksetaan yli 3 000 lomautetulle jäsenelle kuukaudessa. Samalla hakemusten käsittelyaika on venynyt viiteen viikkoon. Työttömyysaste on noussut kahdesta prosentista kuuteen prosenttiin.

 Tällä hetkellä menot ja hakemusmäärät ovat kassan historian suurimmat; todennäköisesti suuremmat kuin 90-luvun lamassa.

Rantasen mukaan erityinen ongelma on se, että melkein kaikki lomautukset alkoivat yhtä aikaa keväällä. Näin kassa sai kahdessa kuukaudessa sisään työmäärän, joka vastaa vuoden töitä normaalioloissa. Tilapäiset työttömyyskassoja koskevat lainmuutokset toivat käsittelyyn lisätöitä.

Myös lomautuksen saaneiden ammattirakenne yllätti.

 Oletimme oikein, että sairaanhoitajat ovat töissä, mutta emme osanneet varautua siihen, että lomautukset kohdistuvat päivä- ja hammashoitoon sekä kuntoutukseen. Lomautetuiksi joutui paljon sellaisia, jotka eivät ole koskaan ennen sitä kokeneet.

Kassan johtaja kehottaa kärsivällisyyteen.

 Vaikka käsittelyajat ovat venyneet, kaikki hakemukset käsitellään. Vaikka ensimmäiseen hakemukseen ei olisi tullut vielä vastausta kuukaudessa, seuraavaa jaksoa koskeva hakemus kannattaa laittaa jo tulemaan. Ne käsitellään sitten yhtä aikaa.

Työttömyyskassaan on palkattu lisää työntekijöitä ja töitä tehdään myös viikonloppuisin. Kassan johtaja kehottaa välttämään turhaa henkilöstön kuormitusta kyselyillä. Suurimpaan osaan kysymyksiä löytyvät vastaukset kassan verkkosivuilta.

Lue lisää

Ohjeet: Jäit työttömäksi tai sinut lomautettiin

Uutinen: Tehyläisillä riittää töitä