Lomarahojen leikkaus maksaa työntekijöille 700 miljoonaa

Tehyläisen palkkapussi pieneni viime kesänä noin 600 euroa lomarahaleikkauksen vuoksi.

Kuvateksti
Kuntasektorin palkansaajajärjestöjen puheenjohtajat kävivät tapaamassa pääministeri Juha Sipilää tammikuun lopulla. Kuva Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kilpailukykysopimus on tähän mennessä leikannut tehyläisten palkoista yhteensä noin 40 – 50 miljoonaa. Kaiken kaikkiaan leikkaus on vienyt kuntasektorin työntekijöiltä tähän mennessä yli 200 miljoonaa. Kilpailukykysopimus syntyi hallituksen aloitteesta, ja lomarahaleikkauksella on rahoitettu työnantajien sosiaaliturvamaksujen alennusta.

30 prosentin lomarahaleikkaus on voimassa julkisella sektorilla vuosina 2017–2019. Jos leikkauksia ei työntekijöille kompensoida, julkisen sektorin työntekijät menettävät kaiken kaikkiaan noin 700 miljoonaa euroa. 

– Epäoikeudenmukaisuuden kokemus syntyy siitä, että lomarahoja leikattiin vain julkisen sektorin työntekijöiltä, mutta veronalennukset tulivat kaikille, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo. 

Kaikki kuntasektorin palkansaajajärjestöt ovat vaatineet työehtosopimusneuvotteluissa lomarahaleikkauksen kompensoimista 300 miljoonalla eurolla kahden vuoden aikana.

Tehy, SuPer, Juko ja JHL ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon neuvotteluja vauhdittaakseen. Kuntaneuvottelut keskeytyivät sunnuntaina kiistaan lomarahaleikkausten kompensaatiosta. Palkansaajajärjestöt perustelevat vaatimustaan lomarahojen kompensoinnista sillä, että Suomen talous on kääntynyt kasvuun.

– Taloustilanne on olennaisesti muuttunut siitä, mitä se oli kiky-sopimusta solmittaessa.

Kunnilla ei ole leikattuja lomarahoja käytettävissään, koska valtio on vähentänyt ne kunnille maksettavista valtionosuuksista. Tämän vuoksi palkansaajajärjestöt ovat vaatineet valtiota osallistumaan kompensaation kustannuksiin.