Luottamusmies: Ylä-Savon sote-henkilöstön koronakannustin vesittyi

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä maksaa koronapandemian ajalta kannustinta. Varaluottamusmies arvostaa elettä, mutta ihmettelee summan pienuutta, kun samaan aikaan päälliköt saavat tuhansien eurojen lisän.

Kuvateksti
Sote-henkilöstö ilmoitti jo keväällä, että pelkät kakkukahvit eivät riitä koronapandemian aiheuttamien järjestelyjen ja joustojen korvaamiseksi. Kuva: iStock

Koronakannustinta maksetaan sote-henkilöstölle 3,75 euroa kuukaudessa. Tyky-rahan määräaikaisena korotuksena maksettava lisä tulee maalis-elokuulta, jolloin puolen vuoden ajalta summa on yhteensä 22,50 euroa. Tämä tekee 1 238 sote-henkilön osalta kaikkiaan 27 855 euroa.

– Monista tekemistämme esityksistä tämä jäi jäljelle. Perusteluna oli se, ettei kunnilla ole nyt rahaa, kertoo tehyläinen varapääluottamusmies Nea Ruhanen.

Hänen mukaansa kuntapäättäjät olisivat voineet halutessaan korottaa kannustinrahaa, mutta eivät niin tehneet. Samaan aikaan syntyi kuitenkin päätös, jonka mukaan 7 päällikköä saa korvausta kevään ylitöiden perusteella yhteensä 28 636 euroa eli kukin keskimäärin tuhansia euroja.

– Onhan sitä rahaa! Hienoa, että henkilöstöä huomioidaan, mutta mihin näin valtava ero perustuu? Moni tehyläinen on vihainen ja kieltäytynyt ottamasta vastaan parinkympin korvausta.

Tehy-lehti tavoitteli sote-kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkasta saadakseen kommenttia asiaan, mutta ei onnistunut tavoittamaan häntä lomaltaan.

Tehy ja Super ovat esittäneet, että koronapotilaita hoitavalle hoitohenkilöstölle maksetaan 1 000 euron koronalisä. Esimerkiksi Hus on kieltäytynyt maksamasta sitä vedoten muun muassa kuntien talousvaikeuksiin. Monissa länsimaissa koronapotilaita hoitaneille on maksettu erilaisia lisiä.