Mies – varo vaaraa

Työikäiset miehet ovat tapaturmapäivän kohderyhmä.

Kuvateksti
Miehet ottavat naisia enemmän riskejä, mikä voi johtaa tapaturmaan. Kuva: iStock

Miehet joutuvat tapaturmien uhriksi naisia useammin. Miehet ovat tilastojen mukaan vaarassa varsinkin kotona ja liikkuessa. Tänään Tapaturmapäivänä kiinnitetään huomiota erityisesti miesten tapaturmiin.

Tapaturmapäivä kehottaa miehiä kiinnittämään huomiota valintoihinsa. Tunnista vaara, käytä turvavälineitä, arvioi riskit ennalta ja vähennä kikkailua. Tapaturmia voi vähentää myös huolehtimalla riittävästä levosta.

Univaje on yksi tapaturma-alttiutta nostavista riskeistä.  Väsymys selittää monia kaatumisia, kompuroimisia ja kolhimisia.

– Väsymyksellä on osuutensa myös liikenneonnettomuuksissa. Sen on arvioitu olevan jopa joka kuudennen kuolonkolarin taustatekijä, kertoo kansanterveyden erityisasiantuntija Tuuli Lahti SOSTEsta.

Tapaturmakuolleisuus on korkeampaa työikäisillä miehillä kuin naisilla. Miesten tapaturmakuolleisuus on vähentynyt viime vuosina, mutta edelleen työikäisten tapaturmaisesti aiheutuneista kuolemista 80 prosenttia sattuu miehille.

Lähes 80 prosenttia vammaan johtaneista tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-ajalla. Miesten tapaturmista runsas 70 prosenttia on koti- ja liikuntatapaturmia; naisilla vastaava luku on runsaat 60 prosenttia. Kotitapaturmissa aiheutuneet vammat ovat tyypillisimmin mustelmia, ruhjeita tai haavoja sekä nyrjähdyksiä, venähdyksiä tai sijoiltaanmenoja.

Tapaturmat ovat suurimpia kansanterveyden ongelmia, koska ne ovat niin yleisiä ja hoito vaatii paljon terveydenhuollon resursseja.

Useat järjestöt ja viranomaiset ovat tehneet kotitapaturmien ehkäisytyötä yhteistyössä vuodesta 1993 alkaen. Yksi yhteistyön muodoista on vaikuttaa ihmisten asenteisiin kampanjoimalla Tapaturmapäivänä. Ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä päivää vietetään jokaisena perjantaina 13. päivä. 

Tapaturmapäivä Kotitapaturma