Neuvottelut rekrytointikiellon perumisesta Helsingin kanssa kariutuivat – Tehy suunnittelee oikeustoimia

Tehyn rekrytointikieltoa koskevat neuvottelut Helsingin kaupungin kanssa ovat kariutuneet.

Kuvateksti
Tehyn mukaan rekrytointikieltosopimukset rikkovat perustuslaissa säädettyä syrjintäkieltoa ja työntekijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan työllä. Kuvituskuva: iStock

Tehyn tavoite oli, että Helsingin kaupunki peruu rekrytointirajoitukset, mutta neuvottelut päättyivät tuloksettomina.

Järjestö ei jätä asiaa tähän. Tehyssä selvitetään parhaillaan, mitä oikeusprosesseja asiassa käytetään.

”Tulemme käyttämään kaikki mahdolliset keinot, koska asia on yhteiskunnallisesti merkittävä, eikä asiasta ole ennakkotapausta”, sanoo edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen otti asian esille MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa syyskuun alussa. Sopimuksen mukaan yritykset eivät saa rekrytoida Helsingin kaupungilla työskentelevää hoitohenkilöstöä.

Kaupunki on tehnyt sopimukset useiden yksityisten yritysten muun muassa Terveystalon, Mehiläisen ja Pihlajalinnan kanssa.

Käytännössä sopimus johtaa tilanteisiin, joissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta estetään mahdollisuus saada parempaa palkkaa.

”Asia on merkittävä koko Tehyn jäsenistölle ja tulevaisuudessa mahdollisesti entistä tärkeämpi, jos ulkoistamiset entisestään lisääntyvät”, Kirvesniemi toteaa.

Lue lisää:

Tehy: Helsingin kaupungilla ja yksityisillä terveysjäteillä sopimus, joka kieltää kaupungilla työskentelevien rekrytoinnin terveysjäteille