Sairaalabakteeri pysäytetty vasta-aineilla – myös lasi vähentäisi leviämistä

Vasta-aineet estävät antibiooteille vastustuskykyisen sairaalabakteerin leviämisen.

Kuvateksti
Sairaaloihin ja lääketieteellisiin laitteisiin liittyvät infektiot ovat merkittävä terveydenhuollon ongelma, joka koskee koko maailmaa. Kuva: Annika Rauhala

Tutkijat tunnistivat molekyylitason mekanismi, joka sallii Acinetobacter baumannii -bakteerin ja samansukuisten taudinaiheuttajabakteerien muodostaa populaatioita lääketieteellisten välineiden pinnoille. Mekanismi mahdollistaa sen, että bakteerit voivat levitä sairaaloissa. Mekanismin löysi Turun yliopiston tutkimusryhmä.

Tutkijat tuottivat vasta-aineita, jotka sitoutuivat karvojen kärkeen ja estivät täysin bakteerien tarttumisen ja populaatioiden muodostumisen.

Antibiooteille vastustuskykyinen Acinetobacter baumannii -bakteeri on maailmanlaajuisesti yksi haitallisimmista sairaalabakteereista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

 

Acinetobacter baumannii -bakteeri levittäytyy lääketieteellisten laitteiden pinnoille ACU-karvojensa avulla. ACU-karvat ovat hiusmaisia proteiinirakenteita, joita löytyy monien taudinaiheuttajabakteerien pinnalta.

Kunkin karvan kärjessä on kolme sormimaista rakennetta. Ne tarttuvat erittäin tiukasti vettä hylkiviin muovipintoihin, joita käytetään yleisesti lääketieteellisissä laitteissa ja välineissä.

 

 

– Sormet tunkeutunevat pintojen pieniin onkaloihin, mikä voisi selittää kiinnittymisen voimakkuuden ja bakteerien leviämisen moniin erilaisiin vettä hylkiviin materiaaleihin, sanoo Joint Biotechnology Laboratoryn ryhmänjohtaja Anton Zavialov Turun yliopiston kemian laitokselta.

 

 

– Lasin tai muiden vähemmän vettä hylkivien materiaalien käyttö lääketieteellisissä laitteissa vettä hylkivien muovien sijaan olisi toinen yksinkertainen ja edullinen ratkaisu taudinaiheuttajien leviämisen vähentämiseksi.

 

 

Toisella antibiooteille vastustuskykyisellä taudinaiheuttajabakteerilla, Pseudomonas aeruginosalla, on vastaavanlaisia karvoja. Bakteeri myös muodostaa samankaltaisia populaatioita. 

Tutkijat ennustavat, että uudet torjuntakeinot voisivat toimia myös näiden infektioiden hillitsemisessä ja mahdollisesti myös monien muiden ACU-karvallisten taudinaiheuttajien torjunnassa.

 

 

Sairaaloihin ja lääketieteellisiin laitteisiin liittyvät infektiot ovat merkittävä terveydenhuollon ongelma, joka koskee koko maailmaa. Infektioiden syntyyn vaikuttaa se, että taudinaiheuttajat kykenevät levittäytymään sekä elollisille että elottomille pinnoille.