Stadin kesäterkkarit lähtevät rannoille ja puistoihin – nuorten kanssa puhutaan ehkäisystä ja vinkataan chatista

Terveydenhoitaja Henna Leppälä jalkautuu nuorten pariin jo kolmatta kesää.

Kuvateksti
Kesäterkkarit liikkuvat paikoissa, joissa on paljon nuoria. Kuvassa rannalle jalkautuneet terveydenhoitajat Henna Leppälä (vas.) ja Miia Pietarinen. Kuvat: Kesäterkkarit

Helsingin kaupungin opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajia jalkautuu tänäkin kesänä 7. kesäkuuta lähtien eri puolille kaupunkia.

”Käymme uimarannoilla, skeittipuistoissa ­– missä vain nuoria on koolla. Sadesäällä saatamme olla kauppakeskuksessa”, Henna Leppälä kuvailee. Ehkä suosituin paikka on ollut Hietsun uimaranta.

Kohderyhmänä ovat varsinkin alle 25-vuotiaat toisen asteen opiskelijat.

Kesäterkkareita on tänä kesänä kolmetoista. He liikkuvat pareittain, joskus kolmisin. Kesäterkkarien liikkeitä voi seurata Stadin nuorten soten Instagramista.

Tavallisesti Henna on terveydenhoitaja Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa.

”Kesäterkkarina olo on tosi kivaa vaihtelua. Nuoria on mukava tavata eri ympäristössä kuin yleensä. Hyviä keskusteluja on syntynyt yllättävän paljon.”

Kesäterkkarin tunnistaa pinkistä kesäterkkari-paidasta. Liikkeellä he ovat kello 1418 maanantaista torstaihin. Usein jaossa on ilmaisia kondomeja.

Terkkarit juttelevat nuoria askarruttavista asioista ja vinkkaavat opiskeluterveydenhuollon ja ilmaisen ehkäisyn lisäksi kaupungin nuorten chatista. Yhteistyötä he tekevät Walkers-kahvilan, Kannabishankkeen ja Tyttöjen talon ja Poikien talon kanssa.

”Tavoite on tuoda terkkarin työtä näkyväksi ja tutummaksi. Kun koulut ovat kiinni, meidät voi tavoittaa näinkin. Osa nuorista on kesällä aika yksin ja ilman tukea. Usein juttelu alkaa siitä, että kysymme kuulumisia.”

Kiitetyn kesäterkkari-mallin keksi Hennan kollega Soile Tanska.

Stadin nuorten chat osoitteessa hel.fi/nuoret. Avoinna arkisin 1215.

Lue lisää:

Korona on ajanut perheet ahtaalle - terveydenhoitajan tukea tarvitaan