Suojaa silmät ilotulitteilta

Hyksin silmäklinikka valmistautuu hoitamaan silmävammoja. Niiltä ei vältytä niin kauan kuin ilotulitteita myydään kuluttajille.

Kuvateksti
Silmälääkärit haluavat ilotulitteet vain ammattilaisten käyttöön. Kuva iStock.

Silmälääkäreille ja -sairaanhoitajille vuodenvaihteen yö on kaikista kiireisin: päivystyksissä ympäri maata varaudutaan vastaanottamaan kiireellistä hoitoa tarvitsevia ilotulitteista vammautuneita potilaita.

Ilotulitteissa on aina viallisia, jotka räjähtävät sytytettäessä, näyttävät ensin jääneen syttymättä tai lentävät vikasuuntaan.

Hyksin silmäklinikka varautuu viime vuoden perusteella jopa kymmeneen ilotulitteen aiheuttamaan silmävammaan. Vuosittain ilotulituksista aiheutuu ympäri maailmaa useita tuhansia silmävammoja ja satoja ihmisiä sokeutuu.

– Ilotulitus ilman suojalaseja on venäläistä rulettia, ylilääkäri Tero Kivelä sanoo.

Kivelä on nähnyt vuosien aikana päivystyksessä toista sataa ilotulitteiden vahingoittamaa silmää.

Maissa, joissa ilotulittaminen on rajattu ammattilaisille, silmävammojen määrä on kansainvälisen silmälääkärien järjestön ICO:n mukaan vähentynyt kymmenekseen. ICO on ehdottanut maailmanlaajuista ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltoa.

– Silmävammoilta ei vältytä niin kauan kun ilotulitteita myydään kuluttajille.

Suojalasit suojaavat silmiä tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja roiskeilta sekä harhautuneilta ilotulitteilta. Suomen Silmälääkäriyhdistys suosittelee suojalaseja sekä ampujalle että katsojille. Suojalasit ovat lain mukaan pakolliset ilotulitteiden ampujalle.

Kaikki ilotulitteet ovat räjähteitä, joiden käyttöön liittyy aina riskejä.  Käyttöohjeet pitää lukea tarkasti ja noudattaa niihin merkittyjä turvaetäisyyksiä. Ampumispaikka on valittava huolellisesti ja ilotulitteet tuettava kunnolla. Ilotulitteiden käyttö päihtyneenä on kielletty.

Viime uutena vuonna ilotulitteet aiheuttivat 29 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Vammoja oli 12 enemmän kuin edellisenä vuonna ja 18 enemmän kuin sitä edellisenä. Vammautuneista seitsemän oli ollut vain seuraamassa ilotulituksia. Lisäksi kaksi lasta vammautui uuden vuoden päivänä maastosta löytämästään ilotulitteesta.

– Vakavimmilta vammoilta olisi vältytty kokonaan, jos ampujat ja katsojat olisivat käyttäneet suojalaseja, ylitarkastaja Mikko Ojala Tukesista sanoo.