Uusi sote-sopimus estää rekrytointikiellon

Nyt hyväksytty sovintoehdotus estää rekrytointikieltojen tekemisen. Vastaavaa kirjausta ei ole aiemmin tehty mihinkään työehtosopimukseen.

Kuvateksti
Uusi sote-alan työehtosopimus kieltää rekrytointikiellon.
Kuva: i Stock

Sote-sopimuksen mukaan työnantaja ei saa estää tai rajoittaa työntekijän mahdollisuutta vaihtaa työnantajaa muutoin kuin työsopimuslaissa säädetyllä tavalla. Määräys tulee voimaan 1.1.2023 alkaen ja on voimassa sopimuskauden ajan eli 30.4.2025 asti.

Vuoden 2021 syksystä lähtien Tehyyn on tullut tietoa useammasta hankintasopimuksesta, jolla julkisen puolen työnantaja on estänyt työntekijää vaihtamasta töihin yksityiselle puolelle.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki on tehnyt tällaiset hankintasopimukset useiden yksityisten yritysten, kuten Mehiläisen, Pihlajalinnan ja Terveystalon kanssa. Käytännössä sopimus on johtanut tilanteisiin, joissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta evätään mahdollisuus saada parempaa palkkaa.

”Tällaiset sopimukset ovat estäneet työntekijöiden vapaata liikkumista ja sote-alan palkkakilpailua. Käytäntö on johtanut tosiasiassa palkkakartelliin”, sanoo Tehyn juristi Päivi Vanninen.

Tehyn mukaan on väärin, että työntekijät eivät pääse vaihtamaan paikkaa esimerkiksi korkeamman palkan perässä. Rekrytointikielto loukkaa hoitajan perusoikeuksia.

Tehy teki Helsingin kaupunkia koskevassa asiassa kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle marraskuussa 2021. Tehyn mukaan Helsingin kaupunki rikkoo perustuslain mukaista syrjinnän kieltoa ja työntekijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan työllä.

”Vastaavia rekrytointia kieltäviä sopimuksia on tullut ilmi eripuolilta Suomea koko ajan. Hyvä, että tälle saadaan nyt loppu”, muistuttaa Vanninen.

Sote-alan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi helmikuun lopussa. Tehyn yhtenä tavoitteena oli saada uuteen sopimukseen rekrytointikiellon kieltävä kohta, mikä on nyt toteutunut.

Lue lisää

Hoitaja ei saanut jo luvattua paikkaa Hangossa – keikkafirma kiistää rekrytointikiellon, kaupunki ei tiedä asiasta

Tehy: Rekrytointikielto rikkoo perusoikeuksia – Vuokratyöntekijäksi siirtynyt ei voi Keusotessa tehdä entistä työtään

Hoitaja menetti Terveystalosta saamansa työpaikan rekrytointikiellon takia

Tehyn kantelu oikeusasiamiehelle: Helsingin kaupungin ja terveysalan yrittäjien sopimus kieltää kaupungilla työskentelevien palkkaamisen yrityksiin

Neuvottelut rekrytointikiellon perumisesta Helsingin kanssa kariutuivat – Tehy suunnittelee oikeustoimia